Som mest har det arbetat 16 personer på tullen i Karesuando. Men under senare tid har de bara varit två personer kvar på stationen. När den ena gick i pension valde tullen att lägga ner verksamheten. Svante Pounu tvingas därför lämna den verksamhet han jobbat på i 38 år.
- Det känns förvirrande och lite vemodigt att man stänger en 200-årig verksamhet i Karesuando. På onsdag kommer flyttbilen och fraktar det som finns kvar till Haparanda och därefter låser jag dörren och då finns det ingenting kvar där. Det känns tråkigt att inte få vara med längre men jag har fått ett bra avtal och går skadeslös ur det här, säger han.
Vad kommer det innebära för de boende i Karesuando?
- Folk är väldigt oroliga över att vi som sista ordningsmyndighet, som bland annat haft rattfyllerikontroller och utrett narkotika i hela malmfälten försvinner.
Så nu blir det fritt fram i Karesuando?
- Ja, många uttrycker det så, säger Svante Pounu.
Ny gränsskyddsgrupp i Kiruna
Per Hellman, chef för brottsbekämpning på Tullverket, säger att nedläggningen är del i det förändringsarbete som nu sker inom myndigheten. Rikssambandscentralen som i dag ligger i Kiruna ska flyttas till Stockholm. Personalen kommer dock bli kvar i Kiruna och tanken är att de ska bilda en ny gränsskyddsgrupp. Arbetet med den nya gränsskyddsgruppen pågår i detta nu och enligt Hellman förväntas verksamheten vara igång vid årsskiftet. Han menar att den kommer kompensera för nedläggningen i Karesuando.
- Den här gruppen kommer täcka det behovet som finns vid norska och finska gränsen. Vi arbetar alltid med mobil verksamhet och den här gruppen kommer kompensera behovet i Karesuando mer än väl, säger han.