Kirunabostäder vill höja hyran med 11 procent

En höjning på 11,17 procent är kravet från allmännyttiga bostadsbolaget Kirunabostäder inför årets hyresförhandling. En chockhöjning, enligt Hyresgästföreningen som inte tycker att det är rimligt.

Elin Bergvall, förhandlare på Hyresgästföreningen, tycker att Kirunabostäders planerade hyreshöjning är orimlig. Till höger ses Mikael Pudas, vd Kirunabostäder.

Elin Bergvall, förhandlare på Hyresgästföreningen, tycker att Kirunabostäders planerade hyreshöjning är orimlig. Till höger ses Mikael Pudas, vd Kirunabostäder.

Foto: Montage

Kiruna2024-01-16 19:00

För en lägenhet med en hyra på 7 000 kronor i månaden skulle en sådan höjning ge ett påslag på nära 800 kronor i månaden. Det accepterar inte Hyresgästföreningen.

– Vi är nu inne på andra året av levnadskostnadskris för många hyresgäster och vill se så låga hyreshöjningar som möjligt. Hyresgästföreningen kommer i alla fall aldrig gå med på någon elva-procentig hyreshöjning, säger förhandlaren Elin Bergvall.

Efter hårda förhandlingar landade hyreshöjningen förra året på 3,5 procent, med undantag för nyproducerade lägenheter som höjdes med 1,5 procent. Elin Bergvall konstaterar att Kirunabostäder har ett av de högsta yrkandena hittills i årets förhandlingar.

Kirunabostäders vd Mikael Pudas kunde inte ge en intervju på tisdagen men svarar i ett mejl att det, som för många andra bostadsbolag, handlar om att täcka kostnadsökningar som höjda avgifter för fjärrvärme och räntehöjningar. Priset har också gått upp på varor och tjänster för underhåll och avhjälpande åtgärder.

"Om vi inte kan parera kostnaderna så blir följden att vi inte kan underhålla våra fastigheter i den utsträckning som behövs för att uppfylla gott fastighetsunderhåll vilket i slutändan drabbar hyresgästen", skriver Mikael Pudas.

Elin Bergvall svarar att det är aspekter de tar med i förhandlingen, men att de ska stå upp för vad hyresgästerna kan betala för sitt boende.

– Det är många hyresgäster som har en ansträngd ekonomisk situation nu för det är inte bara hyrorna som höjts mycket utan levnadskostnaderna i allmänhet.

Det är väl ett problem för hyresgästerna också om fastighetsägaren inte har råd med underhåll?

– Det är där vi måste hitta en nivå i förhandling, en kompromiss mellan de olika intressena. Vi är ju hyresgästernas representant och ser vilken situation de sitter i så det är vad vi tar med oss in i förhandlingen, säger Elin Bergvall.

Vi har frågat några Kirunabor hur de tänker om Kirunabostäders yrkande och det finns de som tycker att det är alldeles för högt, men även de som förstår fastighetsägaren.

– Det är väl inte märkligt eftersom kostnaderna ökar. Kan säga att kostnaderna att äga och driva mitt hus närapå dubblats på det senaste. Vad man snarare borde kolla på är Kirunabostäders oförmåga att sköta om bostäder och lokaler samt åtgärda fel i tid. Misskötsel kan vara kostnadsdrivande, säger Mikael Samuelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!