"Tryggheten ä r personalen"

De boende på äldreboendet på Tallplan ska flyttas till det nya stora äldreboendet Mysinge på Lombolo.Men det är inte säkert att hela personalen får följa med.Det oroar anhöriga och gode män till de äldre.

Doris Lindberg, före detta kollega och god man till Astrid Johansson, boende på det tillfälliga oendet på Tallplan. Hela personalen                                    kommer inte att få flytta med de boende och det oroar anhöriga och gode män. Längst till vänster syns Valter Henriksson, också kund på boendet.FOTO: HANS STERNLUND

Doris Lindberg, före detta kollega och god man till Astrid Johansson, boende på det tillfälliga oendet på Tallplan. Hela personalen kommer inte att få flytta med de boende och det oroar anhöriga och gode män. Längst till vänster syns Valter Henriksson, också kund på boendet.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-12-21 06:00

Det är åtta personer som bor på boendet på Tallplan som egentligen är en tillfällig lösning när behovet av vårdplatser i Kiruna ökade markant för fyra år sedan.

Lokalerna är ombyggda lägenheter och inte anpassade som boende.

Trots detta har de gamla, enligt de anhöriga, trivts bra på boendet och det har inte varit någon omsättning alls bland personalen. Alla elva som sökte till det tillfälliga boendet har blivit kvar.

Blir flyktingmottagning
Nu ska boendet på Tallplan byggas om till mottagning för ensamkommande flyktingbarn och sex av åtta har valt att flytta till det nya boendet Mysinge med plats för 60 boende.

Från personalen är det dock bara fyra personer som hittills har fått tjänster på Mysinge.

Peggy Johansson bor själv i Gävle och har sin mamma Astrid på Tallplan. Hon säger att flytten i sig är en jobbig omställning i sig och hade gärna sett att mamman skulle få behålla samma vårdare.

- Som anhörig är grundtanken att det ska finnas en trygghet på boendet. Och för mamma är det personalen som är tryggheten, säger hon.

Doris Lindberg är före detta arbetskamrat med Astrid Johansson och är sedan många år god man till henne. Hon är inne på samma spår.

- Astrid känner inte igen mig trots alla år vi har känt varandra. Det är med personalen som hon är lugn.

Berit Martinsson, dotter till 93-åriga Valter Henriksson, önskar att de hade fått mer information inför flytten.

Goda grannar
- Kommer den gamla personalen kunna ge någon överlämning till de som ska ta över? Vi har inte fått veta någonting.

Per-Erik Baas är tillförordnad chef vid boendeavdelningen vid Kiruna kommun. Han säger att förvaltningen har haft ett anhörigmöte i oktober där synpunkterna framfördes. Nu försöker man lösa flytten på bästa sätt för de boende.

- Om det till exempel finns goda grannar på boenden vill vi inte förstöra det, utan ser till att man kan flytta tillsammans, säger han.

Förbereder flytten
Personalen till det nya boendet har börjat internrekryteras och den första gruppen är redan uttagen.

- Vi har stor förståelse från Kommunal att man inte bara kan titta på Las-listan för att kunna få en grupp med bred kompetens och kunna skapa en fungerande verksamhet, säger Per-Erik Baas.

Han säger att socialförvaltningen vill ta möjligheten att lägga en bra grund för den helt nya verksamheten och leva upp till det som förväntas av äldreomsorgen.

- När det gäller Tallplan kan vi inte lyfta ut all personal samtidigt. Fyra har börjat jobba på Mysinge för att förbereda för flytten medan resten stannar kvar under den månad som är kvar. Vi lämnar inte kunderna med obekanta vikarier.

Hur det blir för den övriga personalen återstår att se eftersom de har sina grundplaceringar på andra boenden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om