"Trycket på fjällen har ökat kraftigt"

Regeringen uppfattade ett hot från EU och valde att öppna fjälljakten för utländska jägare.Nu är vi alla européer i de norrbottniska fjällen.- Trycket på fjällen har ökat kraftigt och vi har bara sett början, säger jägaren och Kirunabon Joachim Almgren.

Joachim Almgren, Kiruna, är bekymrad över vad det ökade jakttrycket kan leda till.

Joachim Almgren, Kiruna, är bekymrad över vad det ökade jakttrycket kan leda till.

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-05-22 06:00
Italienare, tyskar, engelsmän och framför allt norrmän. Alla jagar de numera ripa och annat småvilt på lika villkor som svenskar i fjällen.
De nya reglerna gäller även annan jakt på statlig mark, till exempel älgjakt och sjöfågeljakt vid kustområdena. Men det är i fjällen som man har sett ett genomslag för ändringen i paragraf 3 i rennäringsförordningen.
Förutom att man har öppnat jakten har man begränsat länsstyrelsernas möjligheter att reglera jakten när trycket blir för hårt.
Joachim Almgren är bekymrad över vad det ska kunna leda till. Vid sidan av förslitningen av fjället förutspår han en mörk framtid för lokala jaktguider.
- Det är många guider som redan har lagt av eftersom de inte kan kvalitetssäkra sina produkter på grund av trängseln på fjället. Deras gäster har höga krav på kvalitet.
Ska driva opinion
Och trångt har det blivit, anser han. Numera går jaktkorten i de mest eftertraktade områdena åt fort.
- I höstas var alla kvoterade dygnskorten förbrukade inom en och en halv vecka. Det har blivit lättare för en person i Narvik, Harstad eller Tromsö än en jägare som bor i Stockholm att komma åt dem eftersom man måste lösa dem på plats, säger Joachim Almgren.
Nu slår ett antal norrbottniska jägare tillbaka.
Joachim Almgren och en handfull andra jakt- och naturintresserade personer har startat sajten jaktreform.nu för att driva opinion mot regeringens tolkning av EG-rätten.
De anser att EU i själva verket inte lägger några hinder för svenska staten att positivt särbehandla svenska jägare och återgå till kravet att utländska jägare måste jaga med guide.
Delade meningar
- Vi har till exempel sett sett att våra nordiska grannar Finland och Danmark tillåts ha en mycket hårdare diskriminering av utländska jägare, säger Joachim Almgren.
Frågan har aldrig prövats av EG-domstolen. Regeringen har dock ansett att hotet är överhängande att Sverige skulle drabbas av en fällande dom och dryga böter om man gick tillbaka till reglerna som gällde före 2007. Det skulle kunna vara fråga om ett brott mot den fria etableringsrätten i tjänstedirektivet.
Om detta råder dock delade meningar.
I november i fjol slog dock EU-kommissionen fast att det inte rör sig om en tjänst när det gäller den finska jakten. Därmed kunde Finland behålla sina regler som gav förtur till finska jägare.
Ett handelshinder
Frågan kom upp för debatt i riksdagen, men jordbruksminister Eskil Erlandsson ansåg att EU-kommissionens utslag inte hade tillfört någon ny information. Att försäljning av jaktkort inte betraktas som en tjänst har han känt till hela tiden.
- Men det svenska ärendet gällde begränsningar i möjligheten för företag att tillhandahålla jakttjänster med transporter, inkvartering, logi och mat åt i Sverige icke folkbokförda jägare. Då kunde de gällande reglerna anses utgöra ett handelshinder, sade han.
Joachim Almgren anser att det har gått prestige i frågan och att regeringen aktivt letar skrivningar som stödjer deras tolkning. Enligt honom kommer frågan inte att kunna lösas med en ny sammansättning i EU-parlamentet.
- Nej, det här handlar om att det är regeringen som har klantat sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om