Jonasson: "Förändring innebär utmaningar"

Trots att Kiruna hamnade på plats 281 av 290 i Svenskt näringsliv ranking över företagsklimatet i landet är Mikael Jonasson, ordförande för Företagarna i Kiruna, hoppfull. ”Säg vilken förändring som inte innebär utmaningar”, säger han.

Kiruna hamnar i botten av Svenskt näringslivs företagsranking. "Det är en utmaning för oss att jobba framåt", säger Mikael Jonasson, VD Företagarna Kiruna.

Kiruna hamnar i botten av Svenskt näringslivs företagsranking. "Det är en utmaning för oss att jobba framåt", säger Mikael Jonasson, VD Företagarna Kiruna.

Foto: Maria Unga / Privat

Kiruna2022-02-11 09:00

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. 2021 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från företagare och i den sista tredjedelen väger Svenskt Näringsliv även in statistiska faktorer från SCB och UC.

Mikael Jonasson konstaterar att det i Kiruna finns stora möjligheter att förbättra sin placering på listan och därmed klättra på företagsrankningen.

– När man står inför den stora omvandlingen av en stad som vi gör så ska man planera för något som är okänt. Det skapar en viss rädsla för det finns inget facit. Men jag tror att när nya centrum är på plats så har många människor utvecklat sig själva på många sätt. Vi har möjligheten att bygga världens bästa samhälle igen, 120 år efter Hjalmar Lundbohm gjorde det förra gången. 

Plats 281 av 290 tyder ändå på att det finns ett missnöje bland företagarna?

– Ja men var i världen finns inte ett missnöje? Jag tror inte att det är större här än någon annanstans. Vi måste välja hur vi ska jobba framåt. Plats 281 är en fin utmaning för oss att jobba framåt. Vi ser det som en möjlighet att bygga ett bra näringslivsklimat i Kiruna.

Är det skillnad på hur man uppfattar företagarklimatet om man jobbar med stadsflytten eller om man har ett företag som inte är direkt involverad?

– Ja, det tror jag säkert. Det som sker här i Malmfälten är ett helt nytt näringsliv. Även om gruvan naturligtvis fortfarande är den stora motorn så finns det mycket annat som också driver utvecklingen i stan. I och med samhällsomvandlingen öppnar vi våra ögon och ser nya möjligheter. Det finns renodlade verkstadsföretag som tidigare bara jobbat med en sak, men som nu har fått nya uppdrag i och med samhällsomvandlingen. Så det är en omställningsperiod för företagarna. 

I och med samhällsomvandlingarna i Kiruna och Gällivare ser Mikael Jonasson att de två grannkommunerna alltmer börjat samarbeta. 

– Vi knyter samman Malmfälten och bygger en bro över kommunerna. Den rivalitet som tidigare funnits har börjat försvinna och vi ser att vi har mycket gemensamt. Fler och fler känner det är kul att börja samarbeta. Tänk om vi skulle få till ett snabbtåg mellan städerna då skulle man på bara 40 minuter åka för att jobba eller spela en match.

Företagsrankingen

Så här placerade sig länets kommuner i Svenskt näringslivs senaste företagsranking. Siffran inom parentes anger antal platser sedan förra mätningen som kommunen avancerat eller fallit på listan.

Boden 68 (+22)

Arjeplog 102 (-14) 

Älvsbyn 108 (-23) 

Haparanda 187 (+11)

Övertorneå 196 (-34)

Arvidsjaur 218 (+38)

Jokkmokk 239 (-45)

Piteå 247 (-21)

Gällivare 254 (-20)

Luleå 260 (-70)

Kalix 261 (+15)

Kiruna 281 (+1)

Överkalix 287 (-6)

Pajala 290 (-1)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!