Skolinspektionen riktar vite på 500 000 kronor mot Jukkasjärvi skola. Detta verkställs i oktober om inte skolan rättat till de brister som Skolinspektionen upptäckt. I beslutet framgår att det är lärare och rektorn som brustit i att tillgodose elevernas rätt till likvärdig undervisning. Men i intervjuer uppger lärarna att det är föräldrarnas påtryckningar som orsakat den bristande undervisningen.
Vilken bild har du av situationen på Jukkasjärvi skola?
– Jag kan bara hålla med Skolinspektionens beskrivning och vi tar tacksamt emot det här beslutet, säger Conny Persson, tillförordnad skolchef i Kiruna.
– Vi ser beslutet som ett stöd för den enskilde läraren och för den ansvariga rektorn.
Eftersom en stor del av eleverna på Jukkasjärvi skola till hör en särskild trosinriktning har föräldrarna antingen hållit elever hemma från undervisning eller krävt att vissa delar av undervisningen ska uteslutas – modern musik ska inte spelas, sex- och samlevnadsundervisningen har blivit bristfällig, elever tillåts inte delta i dans-, musik och drama med innehåll rörande värdefrågor såsom allas lika värde och sexualitet. Undervisning som är tydligt reglerad som obligatorisk i läroplanen.
Vad gäller nu för skolan?
– Genom det här beslutet råder ingen tvekan om vad som gäller. Vi ska fullfölja de obligatoriska momenten och elever kan inte utebli annat än vid särskilda skäl och då ska detta ansökas om hos rektor av vårdnadshavare skriftligen, säger Conny Persson.
Han tillsammans med rektorn ska möta de ansvariga vårdnadshavarna.
– Vi kommer att gå igenom skolinspektionens beslut med dem. Sedan kommer de säkert önska att det görs anpassningar, men nu har vi äntligen ett tydligt beslut att hänvisa till vad som gäller. Det går inte att misstolka det.
Trosinriktningen har dock funnits länge och dess värderingar är väl kända, därför bör skolan kommit i kontakt med eventuella invändningar mot undervisningen tidigare.
Varför har inte skolan haft verktyg för att hantera detta förut?
– Jag tror att det här problemet alltid har funnits i norra Sverige, men då har det handlat om enskilda elever där man kunnat göra mindre anpassningar i klassen.
– Nu är det så många elever i grupperna som tillhör den här trosinriktningen att de andra eleverna drabbas dessutom. Då får inte alla den obligatoriska undervisningen, vilket vi ser som det allvarligaste.
Men hur kan inte ni eller lärarna agerat tidigare?
– Jag kan tänka mig att detta är en glidande process, att man inte varit observant i hur långt man går i anpassningarna, säger Conny Persson.
Hur många elever rör det sig om?
– Jag kan inte säga exakt siffra, men problemet är så omfattande att det påverkar alla barns undervisning.
Vilken vikt lägger ni vid vitet på 500 000 kronor?
– Hade vi fått detta beslut förutan vitet hade vi agerat ändå, än en gång: Jag ser det som ett stöd för undervisande lärare och ansvarig rektor att gå tillbaka till detta dokument och se att detta har Skolinspektionen sagt.
Beslutet har presenterats för alla chefer vid skolor i kommunen.
– Samtliga har tacksamt tagit emot detta beslut.
Kiruna kommun ska även träffa Skolinspektionen under våren.
– De skriver att det går att organisera undervisningen på olika sätt och då vill vi veta exakt vad de menar. Om de avser exempelvis att dela på grupper.
Norrbottens Media har talat med skolans rektor Marion Patron Jakobsson som avböjer vidare kommentar innan hon satt sig in Skolinspektionens beslut.
– Jag känner inte att jag kan säga desto mer nu, det är en komplex situation och jag vill lusläsa beslutet först.