Deras pappas aska försvann – i 1,5 år: "Jättechockad"

Bröderna Asplund trodde att pappans aska hade gravsatts i Karesuando redan i fjol våras. Så var inte fallet. Ett misstag ledde till att askan låg kvar på krematoriet i Kiruna. "Det är verkligen beklagligt det som skett", säger kyrkogårdschefen Göran Stålnacke vid Kiruna pastorat.

Joakim och Janne Asplund utanför Mariakapellet där begravningsgudtjänsten efter deras pappa Sören Asplund hölls i fjol våras.

Joakim och Janne Asplund utanför Mariakapellet där begravningsgudtjänsten efter deras pappa Sören Asplund hölls i fjol våras.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2022-11-30 20:00

Joakim och Janne Asplunds pappa, Sören, dog i april förra året. Då trodde sönerna att pastoratet tog hand om pappans aska som skulle gravsättas i askgravlunden i Karesuando. 

– Man tänker att det är löst, att det är fixat. Vi väntade på namnskylten och litade på att allt gått rätt till och att hans aska fanns där, säger Janne Asplund.

Det skulle visa sig att, när begravningsgudstjänsten hållits i Mariakapellet i Kiruna den 12 maj samma år och sönerna i god tro trott att askan efter pappan fanns på plats i askgravlunden i Karesuando, så stämde inte det. Det uppdagades i samband med att Joakim Asplund efterlyste en namnskylt som skulle sättas upp i askgravlunden.

– Ungefär ett år efter att han avlidit så började jag forska i detta – jag undrade när namnplaketten kommer till Karesuando. Jag fick inte tag i någon på pastoratet och gick till begravningsbyrån som efterforskade. Efter ytterligare någon månad ringde de från krematoriet och sa att de hade hittat askan.

– Jag sa, vad fan, har ni inte stoppat ner honom än? Vi trodde ju att det var namnskylten som inte hade kommit upp. Jag blev jättechockad att han över ett år senare ännu inte var nedsatt, säger Joakim Asplund.

Sören Asplund gravsattes istället den 11 oktober i år – 1,5 år efter sin död.

Namnskylten kom på plats en kort tid senare.

– Man blir ju snopen. Det är väl ingenting att bli arg över. Alla kan missa. Men farsan hade inte låtit det passera själv. Han kunde skoja om vad som helst men en sådan här sak hade han blivit irriterad över, säger Janne Asplund.

Kiruna pastorat byggde en askgravlund vid begravningsplatsen 2019 men ansökte om tillstånd först i efterhand. Länsstyrelsen sa nej till bygglovet och frågan har vandrat genom samtliga rättsinstanser efter överklagningar. 

I samband med att pastoratets bygglov inte gick igenom stoppades alla gravsättningar vid askgravlunden i Kiruna.

Kyrkogårdschefen Göran Stålnacke vid Kiruna pastorat:

– Under tiden som processen fortlöpte stoppades kremeringarna. Men man kremerade ändå och gjorde klart den delen för avlidna som skulle gravsättas i Kirunas askgravlund. Man satte allt på vänt, så att säga. Vi hade ett 30-tal askor till askgravlunden i Kiruna, men problemet var att just den här askan skulle till askgravlunden i Karesuando. Den hamnade av misstag i Kiruna.

Ett mänskligt misstag?

– Den lades på hyllan, på vänt, med de andra. Men när vi började gravsätta i somras så märkte de att det var fel. Att den askan skulle till Karesuando. Då såg vi till att den kom dit på en gång.

Var det fler askpåsar som hamnade fel när de låg på vänt?

– Nej, det var bara den. Det är jättetråkigt och bör absolut inte hända. När askgravlunden stängdes var det ett kaos, man hade redan kremerat flera som skulle till askgravlunden. Det var före min tid som fastighetschef men jag har hört talas om hur rörigt det var.

Sönerna är oroliga för att det kan vara någon annans aska som har förväxlats. Är det möjligt?

– Nej. Jag har själv jobbat som krematorietekniker. När man kremerar en kropp har man en nummerplakett, en sten, som följer en kropp hela vägen in i urnan eller påsen. Man skriver också namnet och numret på urnan eller påsen. Det går inte att förväxla.

Askgravlund

En askgravlund, eller asklund, är i Sverige en mindre anonym variant av en minneslund. Askan gravsätts i jorden och sprids alltså inte. Anhöriga får även delta vid gravsättningen och har möjlighet att sätta upp en namnskylt för att hedra den avlidne.

Enligt en lagändring den 1 maj 2012 får tiden mellan dödsfall och gravsättning, alternativt kremering, vara en månad, mot tidigare två månader. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!