Enligt en undersökning Sifo gjort är de tre vanligaste nyårslöftena att äta hälsosammare, att börja träna och att stressa mindre. Men hur lyckas man med det?
På psykologiguiden.se står det att det är motivationen som avgör. Man ska tänka efter om det är för att man verkligen själv vill eller om det är på grund av någon annan som man fattar sitt nyårslöfte.
George Karmandjian som har en butik i Kiruna gav ett nyårslöfte år 2000. Han skulle aldrig röka mer.
– Och det har jag inte gjort heller. När klockan slog tolv kastade jag alla cigaretter och sedan dess har jag aldrig rökt igen. Det handlade egentligen inte om det speciella klockslaget utan att jag hade bestämt mig, säger han.
Nu sätter han hälsan främst.
– Jag hoppas att jag kan inspirera andra att göra likadant, säger han.
Lina Heikki studerar till psykolog. Hon säger att det även är viktigt att man inte sätter högre mål än att man själv tror att man kommer att klara av det.
– Man måste tro att man kommer att klara av det man företagit sig. Om man inte lyckas kan det bli en negativ spiral att man tror att man är en person som inte kan sätta upp mål och klara av dem. Som att man lär sig själv att man inte klarar av saker genom att sätta upp för höga mål. Man behöver både ha viljan och tron på att man ska klara av det, säger hon.
Det är alltså bättre om man vill börja träna att sätta som nyårslöfte att man ska springa tjugo minuter i veckan än att man ska springa maraton till sommaren.