Tre under ett tak

SVT, SR och Radiotjänst finns numera under samma tak i Kiruna. Dessutom har de samiska redaktionerna inlett ett nytt samarbete.I går invigdes det nya radio- och tv-huset i Kiruna.

Foto:

KIRUNA2010-02-12 06:00
Ett hundratal personer fanns på plats vid invigningen i Rymdhus 2 på Österleden i Kiruna.
Sedan december 2009 delar Radiotjänst, SVT och SR lokaler
i byggnaden och detta firades med öppet hus och invigning på torsdagen.
Radioprofilen Lotta Bromé sände sitt P 4 Extra från Kiruna och hade gäster som kommunalrådet Lars Törnman och Sara Larsson, sametingets styrelseordförande.
Det hölls flera tal vid invigningen.
- Jag känner mig väldigt glad och hedrad att få vara med vid denna historiska invigning, sade Eva Hamilton, verkställande direktör i Sveriges television.
Eva Hamilton berättade också att det görs ytterligare satsningar på samiska program som också riktar sig mot en svensk publik.
Samarbete
Respektive redaktioner ska fortsätta att vara åtskilda, förutom de samiska redaktionerna som har inlett ett nytt samarbete. Planen på det har funnits länge, men blev åter aktuell för ett par år sedan då SR behövde nya lokaler.
De samiska redaktionerna har gemensamma möten på morgonen och gemensam kort- och långtidsplanering. Med tiden ska de även starta en gemensam nyhetswebb.
Bättre program
- Vinsten är bättre program och utbud till publiken. Redan nu har vi börjat se resultat, då var och en har fler nyheter och infallsvinklar, säger Per-Johannes Marainen, redaktionschef SVT Sápmi.
Ole-Isak Mienna, kanalchef SR Sámi radio, är av samma åsikt.
- Självklart ska vi hjälpa och bistå varandra, men främst handlar det om att ta tillvara allas kunskap på bästa sätt. Tidigare har vi ibland rest långt till samma ställe med varsitt team. Nu finns det i stället resurser som kan koncentrera sig på grävjobb och faktainsamling. Det leder tveklöst till att publiken får större djup och bredd, säger Ole-Isak Mienna.
Radio fortsatt radio
Cilla Benkö, vice verkställande direktör i SR, ser positivt på samarbete, men menar också att det är viktigt att Sveriges radio får fortsätta att vara Sveriges radio.
- Det är viktigt att radio och tv inte blir samma sak. Vi har varit ganska tydliga med det. Jag tror att om man är medveten om det innan, så är risken mindre att det blir så, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om