Situationen är aningen komplicerad eftersom Polarbowling AB äger anläggningen men hyr lokalen av kommunen.
– Hade till exempel Kirunabostäder ägt anläggningen hade det varit enkelt att göra investeringen och göra ett hyrespåslag, säger Stefan Sydberg (M).
Därför har kommunen undersökt sina möjligheter och kommit fram till att man kan tänka sig att ersätta den befintliga utrustningen som ska vara från tidigt 80-tal och svårt att hitta reservdelar till. Därefter hyr man ut utrustningen till ett företag, antingen fortsatt Polarbowling eller något annat intresserat företag, och de står för kostnaden via hyran.
Så kostnaden ska inte landa hos skattebetalarna?
– Nej, det är inte tanken här då, utan kommunen äger bowlingbanan efter restaureringen så de som betalar för den är de som betalar hyran till kommunen.
Alternativet vore, enligt förslaget som ska upp i kommunstyrelsens på måndag, att kommunen tar över även driften. Något som man räknar med att bli en kostsam historia – med utebliven hyra för 2018 (den tid det skulle ta att bygga upp en egen organisation) samt kostnader för driften som totalt beräknas landa på 1-1,5 miljoner kronor utöver den kostnad på 3 miljoner som ny utrustning väntas landa på.
– Kirunaborna uppskattar ju bowlingen och de som jobbar med driften nu gör ett bra arbete och görs inte investeringen nu finns risken att de får stänga och då får vi ändå lägga de här pengarna, säger Stefan Sydberg.