Tre av sex stafett-läkare har slutat

Tre av sex stafettläkare vid barnmottagningen i Kiruna har gemensamt beslutat att sluta.Det är ett sätt att visa solidaritet med sköterskorna på mottagningen.- De mår mycket dåligt i den nya organisationen, säger läkaren Lars Sigström.

KIRUNA2009-03-07 06:00
Barnmottagningen var fram till för ett par år sedan en självständig enhet. När en av sköterskorna avsade sig verksamhetsansvaret, på grund av hård arbetsbelastning, slogs den samman med kliniken i Gällivare.
Lars Sigström anser att det har blivit en förändring till det sämre som framför allt har drabbat sjuksköterskorna vid mottagningen i Kiruna.
Sista passet i går
Han konstaterar:
- Den anpassning som har varit när man ska väva samman två kulturer har inte varit till Kirunas fördel.
Nu har båda ordinarie sköterskorna vid mottagningen åtminstone tillfälligt sökt sig till andra arbetsuppgifter. Det berör i sin tur de stafettbarnläkare som regelbundet har arbetat i Kiruna under lång tid, vissa i uppåt 20 år. De anser att de har tappat tryggheten och förankringen i organisationen.
Lars Sigström gjorde sitt sista arbetspass i Kiruna i går och två av hans kollegor har redan slutat. De tre kommer från Göteborg och har alla lång erfarenhet av att behandla akut- och kroniskt sjuka barn.
Likvärdig ställning
- Vi har alltid tyckt att det har varit väldigt roligt att komma hit och vi tror nog att vi har gjort ett hyggligt jobb, även om det har varit slitigt med långa arbetsdagar.
- Det var inte lätt att att ta beslutet att sluta och det känns tråkigt att lämna våra patienter. Men vi känner att vi inte kan fortsätta med tanke på
situationen för våra duktiga sköterskor, fortsätter Lars Sigström.
Per Fahlesson är länschef för barn- och ungdomshabiliteringen i Norrbotten. Han håller inte med Lars Sigström och hans kollegor när det gäller den nya organisationen, utan anser att mottagningarna på de båda orterna har en likvärdig ställning.
Ingen ny stafett
Han beklagar läkarnas beslut att sluta, men säger att han inte känner sig orolig för bemanningen vid mottagningen i Kiruna.
- Vi kommer inte att upphandla en ny stafett, utan löser bemanningen med vikarier. Dessutom kommer personal från mottagningen i Gällivare att arbeta i Kiruna vissa veckor.
Per Fahlesson säger att de nya rutinerna kommer inte kommer att vara till nackdel för Kirunabarnens medicinska kvalitet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om