Trångboddhetens grymma villkor

Åtta personer i en fyrarumslägenhet med vägglöss och ingrodda matrester. Så kan verkligheten se ut även i Sverige.

SOVRUM. En av de boende i rummet har fått köpa ny säng eftersom den gamla var full av vägglöss. Han har inte haft råd med madrass.

SOVRUM. En av de boende i rummet har fått köpa ny säng eftersom den gamla var full av vägglöss. Han har inte haft råd med madrass.

Foto: Anna Broberg

Kiruna2015-02-11 08:00

– Om du inte har personnummer och du har fått tre avslag på att få stanna i Sverige från Migrationsverket förlorar du ditt arbetstillstånd. Det är ett stort problem. Hade jag kunnat arbeta hade jag kunnat betala för mig själv och för min lägenhet, säger Nadeah Garbo som bor i en tvåa med sin man och två andra kvinnor.

De säger att de är från länder dit Sverige inte tvångsavvisar människor av säkerhetsskäl.

Fadi Elfarra bor med sin bror Ashraf i en del av ett rum. Resten av rummet är avdelat med två rumsavdelare då resten av rummet är tänkt som ett gemensamt vardagsrum för alla åtta som bor i lägenheten. I det intilliggande rummet bor två män. En av dem har fått köpa en egen säng eftersom det finns vägglöss i lägenheten och sängen han fått av Migrationsverket var tvungen att kastas. Allt han haft råd att köpa är en ihopfällbar turistsäng – utan madrass. De två männen måste passera genom bröderna Elfarras rum för att gå ut, gå till köket eller gå på toaletten.

– Jag kan inte sova på nätterna. Jag har väntat här sedan 2011. Jag måste tillbaka till mitt land Palestina. Jag har talat om det för Migrationsverket att jag vill åka hem till Palestina med de säger att jag inte kan det, säger Fadi Elfarra.

Migrationsverket säger att man som regel bor två vuxna personer i varje rum.

– Migrationsverket är skyldiga att ordna platser åt alla som söker asyl i Sverige och har behov av ett boende, säger Ulrika Niia som är teamledare för boendet i Kiruna och fortsätter: Vissa lägenheter är mer nedgångna än andra men fastighetsägarna har inte möjlighet att renovera alla lägenheter samtidigt.

Migrationsverket bekräftar att det idag finns länder dit Sverige inte tvångsavvisar personer. Vill någon återvända till det hemlandet uppmanas denne kontakta sin ambassad eller beskickning för att ansöka om tillfällig resehandling som möjliggör att resan kan ske.

– Är det så att någon berörd person tidigare vägrat medverka att återresa men där det i senare läge framkommer nya möjligheter att återvända har ansvarig myndighet - vi på Migrationsverket eller Polismyndighet möjlighet att hjälpa till så att personen kan besöka sin hemlandsambassad för att ordna sina resehandlingar, säger Anette Kenttä som är teamledare på Migrationsverket i Kiruna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om