Trafikverket: Därför saltas E10 i höst

Malmfältsborna upprörs över att E10:an saltas. Trafikverkets Fredrik Rosendahl försvarar beslutet med hänvisning till det varmare klimatet.

Saltas. Innan vintern tar ett ordentligt grepp om Malmfälten får trafikanterna i området stå ut med att E10 saltas.

Saltas. Innan vintern tar ett ordentligt grepp om Malmfälten får trafikanterna i området stå ut med att E10 saltas.

Foto: Simon Eliasson

KIRUNA2014-11-05 07:00

Tidigare vintrar har Europaväg 10 inte saltats norr om Lansjärv. Men till följd av de senaste årens milda vintrar har Trafikverket valt att använda salt så långt norrut som till Kiruna. Det gäller under den tidigare delen av vintersäsongen, innan minusgraderna hunnit ta ett permanent grepp om vägbanan.

– Så sent som ifjol var det ända fram till december som det tinade och frös på om vartannat. Vi hade stora problem med väghållningen med de problem som var på E10:an, säger Trafikverkets underhållschef i Norrbotten, Fredrik Rosendahl, och fortsätter:

– Vi är vana här uppe i Norrbotten att när vintern väl kommer, då ligger vintern. Men så har det inte varit de senaste åren.

Under inledningen av vintern ska vägen "grundsaltas" för att nederbörden snabbare ska kunna tas bort och för att så kallad frostisbildning inte ska uppstå. När det blir vinter på allvar ska saltningen omedelbart upphöra.

– Så fort det blir en stabil vinter slutar vi bara salta. Pang! När vi får en permanent vinter är det bättre att jobba med hyvlingsresurser och sandresurser, så att säga, säger Fredrik Rosendahl.

Det finns en fara med att börja sanda för tidigt, säger Rosendahl. Han nämner tidigare år när vägen har sandats, frusit och sandats ännu mer. Då har sanden till slut byggts in och kunnat liknas vid armeringen av en husgrund.

– Det är jättefarligt och framför allt jättesvårt att få bort.

Rosendahl har ändå förståelse för att beslutet att börja salta berör. Många är upprörda över att fler renar lockas till vägen när saltet ligger på banan och att det kan leda till fler viltolyckor. Det är en risk Rosendahl är medveten om.

– Vi ser allvarligt på den frågan, det är givetvis en risk som vi har med i den sammanvägda bedömningen. Det här följer vi upp och vi jobbar med de frågorna, hur vi ska hantera vilt och salt på vägarna.

Han poängterar att salt redan används på E4:an och södra E10:an. Dessutom blandas sand upp med salt för att den inte ska frysa ihop.

En annan miljöfarhåga som uttryckts är saltets påverkan på nationalälvarna Torne älv och Kalix älv. Enligt Trafikverkets hemsida forskas det för närvarande på just det ämnet, men enligt hemsidan riskerar grundvattnets kvalitet att påverkas. Ytvattnet ska klara sig bra, tack vare vattnets stora genomströmning.

Ibland byggs fysiska skydd upp för att hindra påverkan från salt och andra föroreningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om