Träffpunkt för äldre stängs

Boende på Vilan i Kiruna protesterar mot kommunens beslut att stänga dagligstugan på äldreboendet. Birgitta Lundmark tror att många kommer att bli sittande på sina rum när en viktig träffpunkt försvinner.

Birgitta Lundmark med flera protesterar mot stängningen av  terapiverksamheten i Vilan 1 i Kiruna. FOTO: Alexander Linder

Birgitta Lundmark med flera protesterar mot stängningen av terapiverksamheten i Vilan 1 i Kiruna. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-05-15 06:00
Terapiverksamheten, eller dagligstugan som den också kallas, är en viktig mötesplats för många som bor i äldreboendet. Dit kommer många för att umgås på förmiddagen varje vardag. En del läser i tidningar och ibland spelas det bingo.
- Vi fikar och sitter här och pratar. Vi sitter här några timmar varje morgon, säger Birgitta Lundmark som bott i Vilan 1 sedan i höstas.
Sitta ensam
Men under våren har de boende fått besked att dagligstugan stängs den sista maj 2009. Birgitta Lundmark har nyligen startat en namninsamling i protest mot detta och nära 20 underskrifter har hon fått så här långt.
Hon är upprörd över att terapiverksamheten stängs.
- Det kommer bli att man sitter ensam på sitt rum och ugglar. Det är ju de äldre som byggt upp välfärden, vad får de som tack? säger hon.
Bror Narklund har bott i äldreboendet i cirka tio år. Han tycker att stängningen är ett tokigt beslut.
- Ska man spara tycker jag man ska spara på något annat. Jag har aldrig några besök, här får man känna gemenskap, säger han.
Ett vårdbiträde håller med:
- Det känns som att de äldre bara ska förvaras i väntan på döden, säger hon.
Ekonomin
Majlis Ejderlöf är avdelningschef på boendeavdelningen:
- Den stängs på grund av det ekonomiska läget. Vi hade givetvis haft det kvar om vi kunnat. Vi ska se vad vi kan göra i huset, kanske går det att ordna en träffpunkt av någon form. Vi ska titta på det, säger Majlis Ejderlöf.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om