Törnman tveksam till s-invit

KIRUNA. Socialdemokraterna i Kiruna är beredda att inleda diskussioner om samverkan med kirunapartiet.Ett fem timmar långt medlemsmöte diskuterade hur man tekniskt kan gå tillväga för att ta emot kips:s medlemmar.Men kirunapartiets ordförande Lars Törnman ställer sig oförstående.

Foto:

Kiruna2008-05-09 06:00
Ett samarbete mellan socialdemokraterna och kirunapartiet skulle fullständigt rita om den kommunpolitiska kartan i Kiruna. Kirunapartiet och Lars Törnman bröt socialdemokraternas totala dominans med buller och bång när man gjorde entré i valet 1994.
Nu har socialdemokraterna uppfattat ett konkret erbjudande från kirunapartiet om att upplösa partiet och gå in i socialdemokraterna. Medlemsmötet ställde sig positivt till ett sådant scenario.
Positiva
- Vi är jättepositiva till att få fler medlemmar. Jag tycker att det är lite fånigt med två stora partier, det blir lite teater i vissa frågor, säger socialdemokraternas nya ordförande Ann-Helen Bergsten.
Enligt Bergsten skiljer det inte så mycket mellan partierna i de olika sakfrågorna, vilket speglas i arbetet i de olika nämnderna. Dock är stadsflytten en klar skiljelinje där kirunapartiet pekar mot nordost medan socialdemokraterna och samverkanspartierna har tagit ställning för nordväst.
Bakgrunden till samverkansdiskussionerna är att socialdemokraten Jörgen Lövgren, som har ett förflutet i kirunapartiet, besökte ett av kirunapartiets möten. På socialdemokraternas möte i onsdags kväll redovisade han vad som sades, och det startade debatten.
Medlemsfråga
Enligt Lars Törnman finns det dock inget erbjudande om samverkan och samgående. Det är en gammal fråga som framför- allt var aktuell inför förra mandatperioden.
- Den gången trodde jag att vi var helt överens och blev väldigt förvånad när de gick i lag med borgarna.
Törnman är dock öppen för alla former av diskussioner.
- I så fall blir det ett givande och ett tagande. Men att upplösa partiet är en fråga för kirunapartiets medlemmar och inte för socialdemokraterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om