Törnman ställer inte upp för omval

För tjugo år sedan kom Lars Törnman in i kommunfullmäktige i Kiruna med dunder och brak med sitt Kirunaparti. Han kallades Jesus från Soppero. Nu meddelar Lars Törnman, 62 år, att han lämnar den arenan.

Kommunfullmäktige är ett avslutat kapitel för Lars Törnman som inte tänker ställa upp till omval.

Kommunfullmäktige är ett avslutat kapitel för Lars Törnman som inte tänker ställa upp till omval.

Foto: Simon Eliasson

KIRUNA2014-02-25 14:12

På Facebook skriver Lars Törnman, numera socialdemokrat, att han tackar för förtroendet att bli vald till valbar plats på fullmäktigelistan, men att han vill bli struken från den.

Varför vill du inte sitta i kommunfullmäktige längre? 

– Jag har suttit där i tjugo år nu, det är en bra tid.

Lämnar du politiken helt?

– Nej, nog ska jag fortsätta med samhällsfrågor, det intresserar mig, men det finns andra sätt att jobba med det än att bara sitta i fullmäktige. Nu är det dags för nya krafter att visa vad de går för och det är viktigt att de får chansen.

Pension?

– Jag har ju jobbat mer än tjugo år i gruvan, så efter sextio får jag inte gå till LKAB. Jag får hanka mig fram, köra taxi kanske.

Jag tror sannolikheten att få se Lars Törnman som taxichaufför är liten.

–  Man vet aldrig.

Förra valet ville du bli kommunalråd, men blev slagen av Kristina Zakrisson. Tappade du drömmen om en kommunalrådspost där?

– Det var ju jag, Kenneth Stålnacke och Kristina Zakrisson som kandiderade. Jag och Kenneth fick sex- sjuhundra röster. Kristina fick dubbelt så mycket som vi. Jag var nöjd ändå. Jag tillhör dem som varit längst kommunalråd i Kiruna, nästan tolv år. Jag tror inte att någon som varit där drömmer tillbaka igen till det livet. Många har andra drömmar i livet. Jag har gjort den resan ordenligt, det var häftigt.

Vad minns du mest efter tjugo år i hetluften i kommunfullmäktige?

–  Det var tufft i början, vi var gröngölingar och blev hårt motarbetade, men trägen vinner och vi skapade respekt. Nu pratar jag om Kirunapartiet.

– Det stora var när vi kom överens om var Kiruna skulle placera, vi var ju inte överens i kommunledningen. Det var i november 2009 jag väckte frågan som kommunalråd om nordost och Tuolluvaara. Tidigare var det ju Luossavaara som gällde med Kenneth Stålnacke i spetsen ( kommunalråd samtidigt som Lars Törnman, reds anm)

–  Men sedan kom vi överens och det var en stor seger. 21 juni 2010 enades vi i kommunledningen att vi placerar Kiruna mot Tuolluvaara.

Och nu är du sosse?

– Vi hade ett enhälligt beslut i Kirunaparitet att slå ihop oss med socialdemokraterna. Men beslutet att slå ihop partierna sprack, men jag och stora delar av styrelsen tog det moraliska beslutet och gick över till socialdemokraterna första januari 2010.

Vad är viktigaste frågan för Kiruna framöver?

– Det är att börja bygga nya Kiruna, så att vi inte har jobbat och slagits för något förgäves. Nu måste vi komma i gång med centrumbildningen för annars försvinner intresset.

Vi har ju tagit beslut om stadshuset nu kommunfullmäktige, det känns bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om