Törnman har sitt på det torra

Lars Törnman vann inte krysskampen inom Socialdemokraterna och går mot en osäker framtid inom politiken.Däremot behöver han inte bekymra sig över sin försörjning.Han får nästan full kommunalrådspension från årsskiftet.

Lars Törnman får en kommunalrådspension på mellan 31000 till 33000 i månaden tills han fyller 65 år.  FOTO: Hans Sternlund

Lars Törnman får en kommunalrådspension på mellan 31000 till 33000 i månaden tills han fyller 65 år. FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-09-28 06:00
Lars Törnman tillträdde som kommunalråd efter valet 1994 och kommer att få ihop till elva år och fyra månader som kommunalråd i Kiruna innan han lämnar sin post.
För att få full kommunalrådspension krävs tolv år. De åtta månader som saknas räknas dock bara bort från det fulla beloppet.
Hur stor pensionen blir räknas fram utifrån ett ganska komplicerat system och de beräkningarna har man inte börjat på vid Kiruna kommunens personalavdelning.
Ingen soffliggare
- Vi ska snart börja titta på hur det ser ut för Lars och Kenneth, men har tid på oss. Pensionerna faller inte ut förrän nästa år, säger personalchefen Anita Juntti.
Hon uppskattar att full pension är omkring 65-70 procent av kommunalrådslönen, som i Kiruna är fastställd till ett inkomstbasbelopp, det vill säga 51 100 kronor.
Och 11,33 (elva år och fyra månader) tolftedelar av den procentsatsen ger enligt våra beräkningar Törnmans pension på mellan 31 000 till 33 000 i månaden tills han fyller 65 år.
Pensionen ska dock samordnas med andra arvoden eller lön om Lars Törnman väljer att fortsätta jobba i någon form efter nyår.
- Jag har inte tänkt lägga mig på sofflocket och bli pensionär än på länge. Jag har bättre fysik än när jag var 30 och jag kan tänka mig en hel del som jag vill jobba med politiskt, säger han.
Kryssen uppmuntrar
Lars Törnman fick 613 kryss i personvalet, vilket ska jämföras med Kristina Zakrissons 1 685 och Kenneth Stålnackes 707. Törnman säger att han är positivt överraskad och ser kryssen som en uppmuntran att jobba vidare.
- Det här trodde jag aldrig med tanke på att många socialdemokrater har sett mig som ett spöke sedan 1994. Samtidigt var det trevligt att Kristina fick så många kryss. Det är alltid bra med ett tydligt ledarskap.
Kenneth Stålnacke tillträdde som kommunalråd den 1 mars 2004 och får nästan ihop sju tolftedelar av kommunalrådspansionen, vilket skulle ge en månatlig ersättning på omkring 20 000 kronor.
Uppnått minimiålder
Han har fyllt 50 år för bara några månader sedan, vilket är minimiåldern för att kunna lyfta kommunalrådspension - något som emellertid inte är hans avsikt.
- Även om jag skulle kunna leva på ersättningen är det på tok för tidigt att tänka i de termerna, säger han.
Han har inte tagit något beslut för hur han ska gå vidare sedan det står klart att han inte kommer att kunna fortsätta som kommunalråd..
- Jag befinner mig i ett funderarläge, men jag har fått ett stort stöd och jag förutsätter att de som har kryssat mig vill att jag ska fortsätta jobba politiskt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om