Tornedalsflaggan kan hissas i Kiruna

Kiruna kommun öppnar för att hissa en tornedalsk flagga utanför Stadshuset.Det förutsätter att de meänkielitalandes organisationer har ett gemensamt förslag.- Det vore häftigt om vi kunde sätta fart på det arbetet, säger Maria Johansson, utvecklingsledare vid Kiruna kommun.

Stig Aspholme i organisationen Meänmaa har en annan version av tornedalsflaggan.                          FOTO: KURT ENGSTRÖM

Stig Aspholme i organisationen Meänmaa har en annan version av tornedalsflaggan. FOTO: KURT ENGSTRÖM

Foto: Kurt Engström

KIRUNA2011-02-07 06:00

I dag hissas endast den samiska flaggan vid sidan av den svenska flaggan, kommunflaggan och EU-flaggan utanför Stadshuset.

I går var dock stängerna nakna trots att det var den samiska nationaldagen.

En ny flagga
I framtiden kanske en helt ny flagga kan ta plats vid sidan av de fyra andra.

Det finns redan i dag förfrågningar från organisationerna Mäenmaa och Kvenlandsförbundet om att få hissa sina flaggor.

Kvenlandsförbundet har till och med låtit ta fram en fullstor tremetersflagga som ska passa i storlek på Stadshusets stänger.

Nya riktlinjer
Efter påstötningarna har tjänstemän vid kommunen fått i uppdrag att ta fram ett förslag på nya riktlinjer för flaggning utanför kommunala byggnader i Kiruna.

Nu är förslaget klart att överlämnas till kommunstyrelsen för beslut.

Och här lämnas en öppning för en flagga som representerar tornedalingar, lantalaiset och kväner, det vill säga de som talar det officiella minoritetsspråket meänkieli.

"Så snart den meänkieli-talande minoritetsgruppen har enats om en gemensam flagga bör kommunen införskaffa flaggan och använda flaggan på de allmänna flaggdagarna enligt gällande riktlinjer.", står det i förslaget.

En tredje organisation
-Det gäller att hantera det här på ett klokt sätt så att ingen känner sig utanför. Det är en jättehet fråga, säger Maria Johansson.

En tredje organisation, STR-T, har ingen flagga alls, men har tagit ett initiativ som ska kunna leda arbetet vidare.

Finns det ett behov?
- Vi har haft en första sittning och ska bilda en arbetsgrupp dit alla förbund bjuds in. De får börja med att utreda om det finns något behov av gemensamma symboler och gemensamma flaggdagar, säger Tore Hjort i STR-T.

Han säger att det är viktigt att arbetet med att ta fram en flagga sker under demokratiska former.

- Man kan till exempel anordna en tävling eller låta medlemmarna rösta på olika förslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om