Toppskifte på Kebnekaise: "Finns stor risk för det"

Det är bara en tidsfråga innan Kebnekaises nordtopp blir högre än sydtoppen.Den varma sommaren 2018 kan vara det som avgör."Det finns stor risk för det" säger Gunhild "Ninis" Roskvist, föreståndare för Tarfala forskningsstation.

Gunhils "Ninis" Roskvist (lilla bilden) tror att 2018 kan bli året som nordtoppen av Kebnekaise tar över från sydtoppen som Sveriges högsta punkt. Kommande mätningar  i augusti lär ge svaret.

Gunhils "Ninis" Roskvist (lilla bilden) tror att 2018 kan bli året som nordtoppen av Kebnekaise tar över från sydtoppen som Sveriges högsta punkt. Kommande mätningar i augusti lär ge svaret.

Foto:

Kiruna2018-07-19 18:37

På Sveriges högsta berg, Kebnekaise, så är det sydtoppen som har regerat men toppen har blivit lägre under en lång tid. Orsaken är att den sista biten är en glaciär och den smälter undan med ungefär en meter per år. Nordtoppen däremot består av berg och det rår inte värmen på.

Det är bara en tidsfråga innan nordtoppen går om och blir den högsta punkten i Sverige. För några år sedan var det nära, då skiljde bara ynka tre decimeter. Nu har det varit riktigt varmt i Norrbotten under en längre tid och värmen ser ut att fortsätta. Temperaturer på omkring 25 grader har uppmätts på toppen.

– Så där varmt tror jag aldrig att vi har mätt upp. Min personal där uppe har jobbat kvällsskift för det var för varmt att jobba på dagen. De ville inte gå ut på glaciären för att det var för varmt. Och det har aldrig hänt.

I början av augusti ska Gunhild "Ninis" Roskvist göra en ny mätning som blir intressant men det görs även senare mätningar eftersom smältningen vissa år fortsätter in i september och till och med oktober vissa år.

Vädret avgör givetvis om övergången sker detta år men med den värme som råder nu, och det som utlovats den närmaste tiden, pekar mot att nordtoppen kommer vara högst när det börjar snöa igen.

– Det känns väl lite som det. Men då gissar jag om vad det kommer vara för väder resten av sommaren, säger Gunhild "Ninis" Roskvist.

För de som jobbar på Tarfala forskningsstation är övergången en stor sak. Det är en tydlig signal om vad som håller på att hända med glaciärerna men det är också överlag en stor sak när Sverige får en ny högsta topp.

– Visst, det är väldigt symboliskt eftersom det finns ett så stort intresse, säger Roskvist.

Inte minst kommer turismen i området att påverkas. Sydtoppen är betydligt enklare och säkrare att nå än nordtoppen. Det är förvisso en utmaning att gå upp på sydtoppen men det handlar om en tämligen säker promenad.

Att ha varit uppe på Sveriges högsta punkt är en stor sak för många så det lär bli fler som vill ta sig till nordtoppen när den blir högst. Hur många fler återstår att se.

– Folk får nog vara glada över att de går upp på det högsta berget men kanske inte på den högsta toppen. Det är mycket läskigare att gå till nordtoppen, man får hoppas att det inte kommer hända massa olyckor, säger Gunhild "Ninis" Roskvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om