14-årige Vilgot blev sjuk i början av maj, och smittades mest troligt genom skolan.
– Jag hade lite symptom som att jag var täppt i näsan och tappade luktsinnet, säger Vilgot.
Veckan innan hade friskolan stängt undervisningen i Vilgots klass då flera positiva svar hade bekräftats.
– Det var helt rätt beslut av friskolan. Jag tycker att skolan har varit mer förekommande än kommunen flera gånger. Som politiker träffar jag många personer även om vi har distansmöten i möjligaste mån och är försiktig. Men det är genom skolan smittan har kommit, säger andre vice kommunalrådet.
En vecka efter Vilgots positiva test blev Stefan Sydberg sjuk. Därefter hustrun Sofia och 18-årige sonen Gustav. Sexåriga Saga visade lätta symptom.
Sydberg och Sofia låg med drygt 39 graders feber i åtta respektive elva dagar. Efter att hans temperatur sjönk drastiskt till 34,5 grader åkte han in till sjukhuset. Där fick han blodförtunnande medicin, kortison, luftrörsvidgande medicin och syresättningen i blodet var låg.
– Även om jag har läst i tidningar om att man kan bli jättedålig förstod jag inte hur sjuk man kan bli. Ligger man ner märker man inte hur mycket man påverkas, men när jag knappt klarade av att gå 75 meter på sjukhusets parkering insåg jag hur dålig jag var.
– Även om många drabbats hårdare var jag orolig. Det är oerhört obehagligt att inte få någon luft när man andas, och det är ju många som har dött av den orsaken, säger kommunalrådet.
För Sofia och Gustavs del innebar covid-19 svår värk, i kroppen och huvudet, smak- och luktbortfall, hög feber, hosta och halsont.
– Ovissheten har varit jobbig, att det är från timme till timme hur man mår. Med en vanlig influensa märker man när det vänder och att man blir bättre. Så är det inte med covid. Man kan känna sig pigg och att det är på väg åt rätt håll men så blir man sämre snabbt, säger Sofia.
När hela familjen insjuknade allteftersom innebar att isoleringen blev en månad lång.
– Det gick väldigt bra när vi var friska. Jag jobbade i ena delen av huset och Stefan i den andra. När alla låg däckade var det tungt, mat måste lagas och Saga ses till oavsett, säger Sofia.
Vilgot blev återställd först och tog ett stort ansvar då övriga i familjen låg sjuka. Handlingen sköttes via nätet och levererades av släktingar utanför dörren.
Isoleringen var tuff för sexåriga Saga som varit pigg.
– Hennes kusiner bor mitt emot och för henne var det tråkigt att inte kunna vara ute och leka med dem till exempel. Det har blivit mycket pyssel, nya appar på paddan och så fyllde hon år mitt i allt. Flera lämnade paket utanför dörren till henne och då fick hon lite nya leksaker, säger Sofia.
Sofia och Gustav har fortfarande kvar en ansträngande hosta och märker av omgivningens reaktioner.
– Det är obekvämt. Man märker att folk tittar, flyttar på sig och viskar. Man vill nästan säga att det är lugnt, och att det bara är rethosta. Men man vill bara komma därifrån, säger Gustav.
Familjen återhämtar sig sakteliga men Stefan Sydberg önskar att föräldrar säkerställer sin roll i att minska smittspridningen.
– Jag upplever att många fler barn insjuknar i covid-19 än för ett år sedan, och att smittan sprids snabbare. Här måste ansvarstagandet gå igenom alla led och att föräldrar ser till att även barnen följer restriktioner, säger kommunalrådet.