Toppjobb väntar

Mikael Amlert står inför en ny utmaning i livet. Den 42-årige bergsklättraren och brandmannen sadlar om till naturbevakare i Kiruna kommun.

Foto: Pär Bäckström

KIRUNA2008-12-30 06:00
Mikael Amlert befann sig i mitten av maj på Köpenhamns flygplats med långfärdsskidorna i bagaget. Grönlands vidsträckta vidder väntade. Då, i sista stund, fick han ett tips som han inte var sen att nappa på. Länsstyrelsen sökte efter en ny naturbevakare i samebyområdet Girjas och Laevas i Gällivare och Kiruna kommuner. Men det brådskade, ansökningstiden var snart ute och därför skrev han sin ansökan på flygplatsen.
Nu, ett drygt halvår senare, stundar nya tider i Mikael Amlerts liv. Den 7 januari börjar han sitt arbete som naturbevakare.
- Det är en viktig uppgift som kräver att man är påläst och på tå. Det kan vara ett utsatt jobb, både fysiskt och psykiskt. Det är en krävande uppgift och det tilltalar mig, säger han.
Mångsysslare
Mikael Amlert har många strängar på sin lyra. Han är utbildad bergsguide med mångårig erfarenhet av att klättra i både Alperna och i den skandinaviska fjällkedjan. Sedan många år driver han ett eget företag som erbjuder äventyrslystna turister hisnande upplevelser världen över.
Han har varit med i det svenska Polarforskningssekretariatets expeditioner på Antarktis. Han är även med i den alpina fjällräddningsgruppen och reservofficer i försvarsmakten. Ibland rycker han också in och vikarierar som brandman i Kiruna.
Känner till trakten
Mikael Amlert tar över efter naturbevakaren Lasse Olsson som huserat i området kring Kebnekaise. Lasse Olsson ska vara honom behjälplig de första månaderna ute i fält. Amlert känner till trakten, skid- och klätterturerna har blivit många.
- Kebnekasie kan man ju som sin egen bakficka. Det blir roligt att se området genom andra ögon. Det blir en ny dimension, säger han.
Uppdraget som heltidsarbetande naturbevakare innebär bland annat rovdjursinventeringar, tillsyn av jakt och fiske och skoterbevakning. Mikael Amlert blir en av fyra naturbevakare i Kiruna kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om