Hon har varit med hela vägen när Kiruna har omformaterats. 2012 började hon jobba på LKAB:s samhällsomvandlingsenhet efter att ha jobbat som arkitektkonsult under många år.
– Jag är utbildad husarkitekt och har jobbat i många år som konsult och har ritat en hel del. 2012 började jag på LKAB Samhällsomvandlingsenhet och då blev det mer stadsplanering, alltså mer inriktning mot processer och projektledning. Man visste att här ska nya centrum planeras men man hade ingen aning om vilken stadsstruktur vi skulle få, säger Nina Eliasson.
Som representant för LKAB satt hon med i juryn när ett nytt stadshus skulle väljas.
– Vi hade fem förslag att välja mellan och vi valde Kristallen. Sedan har jag ju fått jobba här och det har varit verkligen roligt.
Hon hann själv jobba i det gamla, nu rivna stadshuset, under en kort period.
– Jag började på kommunen 2018 och hade förmånen att sitta några månader i gamla stadshuset. Det var otroligt roligt och sedan gick flytten hit till det nya stadshuset under hösten. Det var så spännande, säger Eliasson.
Hon har haft flera olika roller, stadsarkitekt, plan- och exploateringschef och planchef. Hon trivs med att jobba kommunalt vilket hon också kommer att fortsätta med i sin nästa roll som chef för samhällsbyggnadsförvaltningen i grannkommunen.
– Frågeställningarna är samma, avveckling som orsakas av samma bolag. Men Gällivare har haft unika förutsättningar att utveckla och kunna komplettera på ett helt annat sätt. I Kiruna har man haft mycket fokus på hela det kommersiella centrumet som flyttats och det handlar det mycket om att ersätta det som avvecklas. I Gällivare kan man börja blicka framåt och arbeta med attraktivitetsfrågorna.
En het och aktuell fråga för Gällivare är det omtvistade bostadsområdet östra Malmberget där klimatet mellan gruvbolaget LKAB och de boende, som anser att de hamnat på skam vid ett stängsel, med sämre förutsättningar och infrastrukturell påverkan från gruvans verksamhet. Det blir en prioriterad fråga för Nina Eliasson i sitt framtida jobb.
– Att skapa förutsättningar för östra Malmberget. Det är den delen av samhället som jag känner är ett fokusområde, helt klart.
Vad behöver göras i östra Malmberget som du ser det?
– Framförallt handlar det om social hållbarhet. Hur får den här delen av samhället också schyssta villkor? Det är ju ett drabbat område. Jag ser att kommunen verkligen har arbetat med de här frågorna och jag hoppas att vi når en samsyn med LKAB.
Tror du att din egen bakgrund inom LKAB kan bidra till goda relationer?
– En fördel av att ha arbetat på LKAB är att jag förstår deras sida av det hela. Förhoppningsvis hittar vi en strategi för att lösa det. Det handlar om det ömsesidiga förtroendet. Lika mycket som vi medborgare har förtroende för ett bolag som behöver ta så mycket mark i anspråk så krävs det också tillbaka. Det är viktigt att påtala i så här stora förändringar.
Men den italienska delen av Kiruna då? På frågan om snyggaste byggnaden i nya centrum så utser hon en hörna vid korsningen Alvar Janssons gata-Torggatan.
– Hörnet i korsningen med balkongräcken där man lagt lite möda på gestaltningen. Det är nästan italienskt i Kiruna. Man tänker sig en sommar och planteringar på balkongerna med blommor där, säger Eliasson.