Bastun framkörd – farmors riter väckte bastukärleken

Bastun är framkörd till snöfestivalen. Bastuälskare bjuder in till bastubad. Nu väntar timmars bastande med festivalbesökare. "Jag har fyllt på vätskedepåerna", säger Tommy Rauhala.

Bastufolkets Tommy Rauhala bjuder in i värmen. På fredagen startar bastubadandet vid snöfestivalen.

Bastufolkets Tommy Rauhala bjuder in i värmen. På fredagen startar bastubadandet vid snöfestivalen.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2023-01-27 19:00

Det är en bitande, isande vind i Kiruna på fredagen. Bara – 2 på termometern men kyligt i luften. Vädret är dock perfekt för Tommy Rauhala från Kiruna som förbereder bastun för Snöfestivalens besökare. Rauhala är bastuälskare men också grundare av facebookgruppen Bastufolket.

– Jag startade gruppen och tänkte att någon kanske är intresserad. Nu är vi största bastugruppen i Sverige, med nära 8 700 medlemmar. Där finns duktiga yrkessnickare, läkare som bidrar med kunskap om bastuhälsa, ja, alla möjliga. Vi har en bildbank på över 10 000 bilder med mycket tips och ideér och man kan fråga om råd.

undefined
Bastu är hans livsintresse säger han. Under snöfestivalen får man anmäla sig att basta tillsammans med Bastufolket, Tommy Rauhala, personifierad. Bastufolket är största bastugruppen på Facebook i Sverige. Tommy Rauhala startade gruppen och nu finns där 8 700 medlemmar.

Hans förkärlek för bastu går inte att ta miste på och han har en favoritbastu. En sådan som han nu dragit fram till platsen, en mobil bastu.

– Den här kan jag dra efter skotern ut på isen och basta var jag vill. För mig är själva bastandet 60 procent av upplevelsen, sedan kommer det här med att fylla vatten, bära ved och tända eld och väntas och donas. Det är en totalupplevelse.

Har du något speciellt bastuminne?

– Ja, jag var sex år gammal och bastade med min farmor. Hon hade en speciell ritual som hon hade för sig i bastun. Hon gick in och kastade vatten och på väggarna också. Sedan skulle dörren stå öppen och så gick hon där och föste luften med en handduk och vädrade. Hon hade en blöt lövruska på stenarna. Det var helt fantastiskt.

 – För många följer det med modersmjölken, för en del är det en kortvarig rekreation och för mig har det blivit en livsstil. Jag bygger allt själv. Det är en härlig känsla och det är kreativt. 

undefined
Tommy Rauhala förbereder bastun som många anmält sig till under Kiruna snöfestival.

På platsen, där gamla stadshuset stått, har han riggat upp det som behövs för bastubadarna. Bastukälken, ett omklädningstält och en vedeldad badbalja. Fyra gäster åt gången ryms i bastun.

– Fredagkvällen är fullbokad. Vi sitter väl 1-11/2 timme. Fyra-fem grupper. Jag bastar mellan 16-18 och berättar om hälsoeffekter och andra saker. Jag får hit några andra från Bastufolket också så vi hjälps åt.

undefined
Ett bad på plats finns redo för bastubadarna.

Eftersom han vet att det blir timmar i bastun så har han förberett sig.

– Jag fyller på vätskedepåerna dagen innan med vatten. Vätskeersättning måste jag också ha. Det är en förutsättning om du ska ha långa sittningar. 

Om det uppstår en tävling i bastun om vem som klarar varmast, vad gör du då?

– Det brukar jag bromsa för det är inte hälsosamt. Man ska kasta in folk i bastun - inte ut.

undefined
Än är det några timmar innan bastugästerna kommer. Men badet är uppvärmt, ska svalna av något och så är det perfekt temperatur enligt Tommy Rauhala.
Ljugarbänken står utanför bastun. "I bastun kommer sanningarna fram, då behövs en ljugarbänk utanför", säger Tommy Rauhala.
Ljugarbänken står utanför bastun. "I bastun kommer sanningarna fram, då behövs en ljugarbänk utanför", säger Tommy Rauhala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!