Tog bostadsbristen i egna händer

Bergstadens Entreprenad märkte av bostadsbristen i mitten av 00-talet. Då satte man upp ett barackboende. "Det här är en bisysselsättning. Men det är en trygghet och det underlättar rekryteringen", säger Per-Erik Nuottaniemi.

LINBANANS. Bergstadens dotterbolag, Linbanans Fastig­hets AB, har hand om ut­hyrningen, berättar Per-Erik Nuottaniemi.??

LINBANANS. Bergstadens dotterbolag, Linbanans Fastig­hets AB, har hand om ut­hyrningen, berättar Per-Erik Nuottaniemi.??

Foto: Hanna Dahlström

Kiruna2015-10-29 07:00

KIRUNA

– Det var en väldig bostadsbrist – i alla fall för de som skulle komma hit och jobba. Så fick vi höra om ett företag i Göteborg som hade baracker som de ville bli av med, säger Per-Erik Nuottaniemi, platschef på Bergstadens Entreprenad.

Sagt och gjort – barackerna monterades ned och fraktades på tåg upp till Kiruna. Sedan kompletterades dessa med baracker från området. 2006 stod ett barackboende med 24 rum, vardagsrum och två kök klart.

– Tanken var att det skulle bli korttidsboende för dem som pendlar. Idag har vi några av våra egna anställda som bor här och vi har en anställd som städar här.

När barackboendet var nytt var det ett företag som hyrde alla rum i några månader. Nu är det olika privatpersoner och företag hyr rummen. En del stannar några veckor, andra stannar månader. Vissa som veckopendlar delar två personer på ett rum och bor där varannan vecka.

Bergstadens Entreprenad har funnits i Kiruna i 50 år och utför service och underhåll under jord. Men även om barackboendet inte är företagets huvudnäring, så har det sina fördelar.

– När vi behöver få tag på någon utifrån så är det ju fint att kunna erbjuda ett boende – det blir lättare för oss att rekrytera då. Det är en trygghet att ha det som back-up, säger Per-Erik Nuottaniemi.

Det är också ett tillfälle att skapa kontakter.

– Folk ringer till oss och söker boende. Sedan kan de också ringa om de behöver hjälp med något jobb i gruvan. Vi finns ju överallt i gruvan.

Som de ser ut i dagsläget kommer Bergstadens Entreprenad ha kvar sitt barackboende.

– Det ligger ju rätt till, med tanke på var nya Kiruna ska ligga. Värdet på befintlig mark kommer att öka. Men tanken är inte att göra sig någon förmögenhet på det, utan det handlar om att gå runt och om att skapa boende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om