Titta, hit har vintern i alla fall kommit

Barmark och flera plusgrader stoppar inte ishotellet. Tack vare sparad snö har bygget av de första rummen startat rekordtidigt.- Vi kan bygga men vädret gör det besvärligare, säger arkitekten Åke Larsson.

Åke Larsson är arkitekt vid Icehotel och har varit med om att bygga upp 15 ishotell. Bygget har aldrig missat det förbestämda invigningsdatumet. Vi brukar inte låta det hända, men då får vi hela tiden ligga i för att bli klara, säger han.FOTO: Maria Unga

Åke Larsson är arkitekt vid Icehotel och har varit med om att bygga upp 15 ishotell. Bygget har aldrig missat det förbestämda invigningsdatumet. Vi brukar inte låta det hända, men då får vi hela tiden ligga i för att bli klara, säger han.FOTO: Maria Unga

Foto: Maria Unga

KIRUNA2011-11-03 06:00

Kiruna är på väg mot en rekordsen vinter. Enligt väderleksprognoserna ska plusgraderna hålla i sig en bit in i november.

Samtidigt har Icehotel startat bygget av säsongens ishotell tidigare än någonsin. Tack vare kylslingor i marken och sparad snö började de första hotellrummen ta form redan för en vecka sedan.

- Vi gjorde ett litet försök förra året för att se om det fungerar, vi förberedde oss genom att gräva ner kylslingor under en liten del av hotellet och provade att lagra snö. I maj gjorde vi ett experimentbygge och testade konstruktionen för att se om det var möjligt att bygga i plusgrader, säger Åke Larsson.

Experimentet föll väl ut och det är också anledningen till att Icehotel vågade dra igång med bygget redan i oktober.

- Vi kan starta bygget, men vädret gör det mycket besvärligare. Det blir dyrare och det tar längre tid att bygga, säger Larsson.

Under sommaren grävdes fler kylslingor ner i marken och täcker nu ett område på 30 gånger 40 meter. Under stora vita presenningar står redan den första delen av ishotellet på plats.

Åke Larsson håller upp en termometer mot den ena väggen som står i solen. Den visar tretton plusgrader.

- Det är inte alls bra. Men på marken är det tre grader och på golvet inne är det minusgrader, säger han.

Trots att det är barmark utomhus så byggs ishotellet upp precis som om det vore vinter. Det enda som skiljer är snön. Under sommaren har 2000 kubikmeter av förra vinterns snö sparats ihoppressad i kuber inne i två stora hallar med minusgrader.

Väntar på kyla
- Det är lite besvärligare med den lagrade snön, mer tidsödande. Vi mal ner kuberna och kör dem genom en snöslunga så att snön lägger sig ovanpå formarna som vi placerat ut. När det blir tillräckligt kallt börjar vi tillverka mer snö, säger Åke Larsson.

För att det ska kunna ske krävs sex till sju minusgrader.

- Det optimala är 15-20 grader, och gärna vindstilla. Det är det vi önskar oss just nu.

För tillfället arbetar ungefär 30 personer med bygget av ishotellet. Närmast ska iskuber som skördats ur älven i mars bäras in och stå klara för konstnärerna som anländer nästa vecka.

Byggteknik från Italien
Årets ishotell blir det 22:a i ordningen som byggs upp. Åke Larsson har ritat 15 av dem. Den tidiga starten av årets bygge kommer att påverka hotellets utseende.

- Årets ishotell kommer att skilja sig lite från de övriga. Vi bygger korridoren helt i is, för is är det som vi kan lagra. Vi kommer att göra etruskiska valv som bygger på en väldigt tidig byggteknik från Italien, säger Åke Larsson.

Den första gruppen av besökare kommer till ishotellet den 25:e november. Invigningen hålls två veckor senare, den nionde december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om