Tips: Ät mer frukt och grönt

Proteiner från fisk, ägg och kött i all ära.
Men Norrbottningar äter alldeles för lite frukt och grönsaker.

Rött är sött?

Rött är sött?

Foto: Kurt Engström

Kiruna2013-04-03 08:47

Mattrender kommer och går. Just nu är mycket fokus på fett och proteiner i media och bloggar. Folkhälsochefen Annika Nordstrand konstaterar dock att det Norrbottningar rent generellt bör tänka på är att äta mer frukt och grönt. Vi äter nämligen mindre frukt och grönsaker än riket i snitt och mindre än de allmänna hälsorekommendationerna. Om fler fick en grönare tallrik skulle det innebära stora hälsovinster. Fler skulle lyckas gå ner i vikt - eller behålla en sund vikt- om det dagliga intaget av kalorier i större utsträckning kom från gröna livsmedel.

-  Vi behöver allvarligt titta på hur vi äter, för övervikt är en riskfaktor för att utveckla sjukdomar, säger Annika Nordstrand. -  Vi äter alldeles för lite grönsaker och frukt. Om vi fick mer volymer av det skulle vi göra en stor uppryckning. Det handlar om att skapa sunda långsiktiga matvanor. Man behöver inte göra det alltför komplicerat.

Ät mer grönt - 5 gröna tips.

1. Titta i din kundvagn när du handlar. Det som ligger i vagnen kommer hamna i din mage. Sunda matvanor börjar i butiken.
2. Försök äta frukt eller grönsaker till varje måltid. En paprikaring på leverpastejsmörgåsen är ett steg på vägen.
3. Ta med ett äpple till jobbet.
4. Köp färdiga frysta grönsaksblandningar, fort och enkelt.
5. Gör en stor skål med så kallad veckosallad. Den håller flera dagar i kylskåpet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om