Tillbaka som lärare vill han ändra systemet

Moderaten Hans Swedell gick tillbaka till lärarjobbet efter nästan tio år som proffspolitiker.Nu vill han ändra på systemet som gör det svårt för yrkesarbetande att satsa på politiken.- Annars har vi snart bara pensionärer och heltidspolitiker som fattar besluten, säger han.

Hans Swedell är tillbaka på sin arbetsplats på Bolagsskolan efer maktskiftet i Kiruna. Nu trappar moderatledaren ned sitt politiska engagemang och ansöker också om avtalspension från lärarjobbet.FOTO: HANS STERNLUND

Hans Swedell är tillbaka på sin arbetsplats på Bolagsskolan efer maktskiftet i Kiruna. Nu trappar moderatledaren ned sitt politiska engagemang och ansöker också om avtalspension från lärarjobbet.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-02-05 00:17
Det är sen eftermiddag och det har börjat glesna i korridorerna i Bolagsskolan. De få elever som syns till i rasthallen hälsar och småpratar, eller snarare käftas, med magister Swedell.
Här har Hans Swedell arbetat sedan slutet av 1970-talet, men allt mindre sedan millennieskiftet och under de sista sju åren knappt alls.
Moderaterna hamnade plötsligt ute i kylan när Socialdemokraterna bildade en ny majoritet tillsammans med Kirunapartiet.
Det gick nästan lika fort som när moderaterna tog plats i kommunledningen efter ett maktövertagande, som vissa beskrev som kuppliknande, 2003.
- Sådana är politikens villkor och jag tycker inte synd om mig själv. Men jag kan tycka att när man tar varandra i hand för ett samarbete för en hel mandatperiod bör man låta politikerna gå perioden ut.
Svårt att komm tillbaka
Hans Swedell sticker inte under stol med att han tjänade bra som heltidspolitiker, runt en miljon om året, men saknade samtidigt anställningstrygghet och pensionsgrundande inkomst.
Han har fortfarande kvar så många uppdrag för kommunen, landstinget och Länstrafiken att han bara hinner vara på skolan två dagar i veckan. Det gick att lösa tack vare en förstående arbetsgivare.
För andra kan det vara svårt, eller rent av omöjligt, att över huvud taget komma tillbaka efter en lång politisk karriär.
- Man tappar i löneutveckling och tar inte del av fortbildning. Efter en tid har man varit borta så länge att man bara blir ett störande moment i arbetslaget, och till sist har man ingen chans att gå tillbaka, säger han.
Det är då som många till varje pris biter sig fast vid de politiska uppdragen, anser Swedell.
- Hur ska man kunna rekrytera unga yrkesverksamma politiker när de blir en belastning när de kommer tillbaka till jobbet, frågar han sig.
Trappar ned till 2010
Enligt Hans Swedell är det därför som de kommunpolitiska församlingarna består av anställda inom offentlig sektor, pensionärer och heltidspolitiker.
- Och det är ingen bra blandning, säger han.
För egen del kommer han att trappa ned sitt engagemang. Han avgår som föreningsordförande i Kiruna till årsmötet i mars och framåt 2010 ska han ha fullgjort sin politiska gärning.
Han ska dessutom ansöka om en pensionsuppgörelse med kommunen enligt den nya policyn som gör det möjligt att få gå redan vid 61 års ålder.
- Det är viktigt för mig att inte bli en propp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om