Tidigare toppchefs beställningar granskas

Det finns oklarheter kring fakturor och leveranser av varor som Kirunabostäders förre vd Tomas Eriksson har beställt.Enligt en revision är värdet på varorna betydligt lägre än det fakturerade beloppet.Nu har Kirunabostäder anlitat advokat för att kunna bestämma hur man ska gå vidare med ärendet.

Kirunabostäders förre verkställande direktör, Tomas Eriksson, har inte hört talas om granskningen. foto: hans sternlund

Kirunabostäders förre verkställande direktör, Tomas Eriksson, har inte hört talas om granskningen. foto: hans sternlund

Foto: hans sternlund

KIRUNA2010-08-27 06:00
Själv har Tomas Eriksson inte hört talas om att det har pågått en granskning kring hans beställningar under sin tid som vd för Kirunabostäder.
- Det är ingen som har ställt några frågor kring det här innan du ringer. Det enda jag kan säga är att vi inte betalar något extra för det vi beställer, säger han.
Styrelsen för Kirunabostäder beslutade att entlediga Tomas Eriksson som vd redan i maj. Tveksamheterna kring fakturorna fanns redan då.
- Det fanns med som en liten del i beslutet, men det var inte på något sätt avgörande. Orsaken är det vi tidigare har redovisat nämligen samarbetsproblem, säger styrelsens ordförande Sten Nyhlén (S).
Har ni frågat honom om fakturorna?
- Nej, vi ville låta göra granskningen först. Vi har inte velat anklaga någon om det inte har begåtts några fel. Det vet vi fortfarande inte. Men vi kan konstatera att vår internkontroll har fungerat.
Oklarheter
I revisionen som blev klar i går konstateras att det är fakturor från framför allt ett bolag som det råder oklarheter kring.
Det fakturerade värdet är totalt 325 639 kronor högre än det uppskattade värdet på varorna. Revisionsbolaget har jämfört priset i fakturorna med prislistor och genom att söka artiklar på internet. Det är också oklarheter kring var vissa varor har tagit vägen. I samtliga fall är varorna beställda och attesterade av Tomas Eriksson. Ägaren till det utpekade företaget säger att han inte har märkt något underligt i samband med beställningarna från Kirunabostäder.
- Vi har levererat och fått betalt. Jag har fått två mail från Kirunabostäders nye tillförordnade vd som har frågat om två fakturor som jag har svarat på. I övrigt vet jag inte något mer, säger han.
Advokat anlitad
Enligt revisionsbolagets granskning går det inte att slå fast att förre vd:n har förfarit på ett oegentligt sätt. Det enda man kan säga är att lagen om offentlig upphandling inte tycks ha följts i alla inköp och att allt inte har hanterats skattemässigt korrekt. Rapporten uppmanar dock Kirunabostäder att anlita advokat som kan råda bolaget om hur man ska gå vidare.
- Vi har läst rapporten och lämnat över den till advokat. Det är det enda vi kan göra i det här läget. Men rapporten talar sitt tydliga språk om att allt inte har gått riktigt rätt till, säger Annelie Vinsa, tillförordnad vd vid Kirunabostäder.
Hon hoppas få alla frågetecken uträtade så snart som möjligt.
- Ju förr desto bättre. Vi har mycket i verksamheten som vi behöver fokusera på, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om