Tiden räcker inte till rast

Vårdpersonal på mobila larmet i Kiruna har svårt att få ut sina raster, något som är ett brott mot arbetstidslagen.- Det är ett stort problem, säger Mary Poromaa, ordförande för Kommunal i Kiruna.

"Lagen är hård på att arbetsgivaren måste se till att arbetstagaren har rast" säger Mary Poromaa som är ordförande för Kommunals sektion 22 i Kiruna.FOTO: Alexander Linder

"Lagen är hård på att arbetsgivaren måste se till att arbetstagaren har rast" säger Mary Poromaa som är ordförande för Kommunals sektion 22 i Kiruna.FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2008-09-13 06:00
Den mobila vårdpersonalen, som har till uppgift att ta emot larm från funktionshindrade och äldre personer med eget boende, har under en längre tid haft problem med att få ut sina regelrätta raster. Arbetstagaren har enligt lag rätt till minst 30 minuters rast under en arbetsdag på åtta timmar. Det ska då finnas möjlighet att lämna arbetsplatsen utan att behöva tänka på larmet. Lagen säger också att rasterna måste finnas utplacerade på schemat. Personal får inte heller jobba längre än fem timmar i följd utan paus.
Fackförbundet Kommunal Norrbotten i Kiruna blev av vårdpersonalen uppmärksammade på att det förekom problem.
- Vi har trott att det fungerat, men det har det inte. Det har inte funnits tillräckligt med personal som kan fylla upp vid rasterna. I det mobila teamet har det pågått ganska länge, vi påpekade det här för arbetsgivaren för cirka ett halvt år sedan, säger Mary Poromaa som är ordförande för Kommunals sektion 22.
Har givit ett skriftligt svar
Kommunal har begärt in alla scheman för att kunna kontrollera att de är lagenliga inför den nya schemaperiod som börjar i slutet av september. Facket har haft kontakt med arbetsgivaren för att nå en lösning och arbetsgivaren har givit ett skriftligt svar på hur situationen ska lösas. Under nästa vecka ska huvudskyddsombudet Tord Wiklund tillsammans med några i vårdpersonalen sätta sig ner för att gå igenom svaret.
- Är vi inte nöjda med det får vi tänka över om vi ska gå vidare och låta Arbetsmiljöverket pröva det. Men jag tror att vi kommer hitta en lösning, säger Tord Wiklund.
Vårdpersonal har också påpekat svårigheter med att få ut vikarier vid behov, samt att de inte känner att de har tillräckliga kunskaper att arbeta med det dataprogram som arbetsgivaren infört.
- Problemet är att man i det nya systemet inte vetat vem det är som kommer för att vikariera. Det är viktigt att personalen blir väl utbildade innan de börjar med något nytt. Det har fungerat lite si och så, säger Tord Wiklund.
Personalen är kompetent
Ylva Eriksson är enhetschef på resurs- och rekryteringsenheten. Hon framhåller att personalen är kompetent och att de som behöver datautbildning ska få det.
- Det är beklagligt om det har uppstått såna situationer. Vi kan bara se över det och se till att arbetstidslagen efterföljs. Jag tror absolut att vi kan lösa det i samverkan, säger Ylva Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om