Tid att bulla upp

Baka traditionella lussebullar med två Lucior på Luciadagen. Farmor Ragnhild och sondotter Minna heter båda Lucia i andranamn och de bakar gärna tillsammans i juletider. - Det bästa är när man får göra allting själv och sedan äta upp det, säger Minna.

Full fart i köket för Lucia Ranghild Jatko och barnbaret Laila Minna Lucia Jatko.

Full fart i köket för Lucia Ranghild Jatko och barnbaret Laila Minna Lucia Jatko.

Foto: Lina Norberg Juuso

Kiruna2008-12-13 06:00
Ragnhild Jatko vet inte varför hon fick Lucia som andranamn. Ingen annan i släkten har haft namnet innan vad hon vet. Hon är nyfiken, men det blev aldrig av att fråga. Nu är alla som har kunskapen borta från jordelivet.- Det är klart att det hade varit roligt att veta hur mamma tänkte när hon satte Lucia, säger Ragnhild och krossar saffranet i påsen lite extra med brödkaveln genom att rulla den fram och tillbaka över påsarna.
Det för att få fram extra smak ur de dyra fröna.
- Egentligen brukar jag mortlar saffranet med en sockerbit, eller lite blanda med sprit. Men här finns ingen mortel, så då gör jag så här.
Adventsgifflar
Vi är hemma i köket hos hennes vuxna son Roger tillsammans med barnbarnet Minna för att baka saffransbullar till Lucia-afton. Minna har fått heta Lucia efter farmor. Hon tycker att det är fint namn som är roligt att bära, speciellt när det är Lucia. Farmor brukar skoja att alla människor sjunger speciellt för dem två den 13 december.
Luciahögtiden är förknippad med pepparkaksbak och saffransbullar för både Ragnhild och Minna. Ragnhild burkar även baka något hon kallar för adventsgifflar. Det är saffransdeg som man fyller med florsocker och smör.
-  Det blir en gott och saftigt.
Ragnhild lovprisar Kesellan som hon numera alltid använder till saffransdeg.
- Det blir godare och saftigare, innan Kesellan kom kunde bullarna bli lite torra. Jag bakar också gärna med smör, jag tycker det smakar bättre.
Tolv sorter
Ragnhild berättar om tider då kvinnorna i hemmet bakade tolv, tretton sorters olika kakor och småbröd till julen. Det var havreflan och bondkakor, vetelängder och drömmar. När det kom gäster dignade kakfatet av läckerheter under hela december fram till julafton. Ragnhild var en av dem som förde traditionen vidare under många, många år.
- Men nu för tiden har jag dragit ner på baket. Nu blir det bara några sorter. Jag bakar då och då under hela december och testar gärna olika recept. Nu såg jag på Internet en kaka som hette Mårbackakaka gjord på skärdmjöl. Det skulle serveras med lingonsylt och grädde, det låter gott, säger hon och tar ut ännu en plåt med färdiggräddade lussekatter från ugnen.
Ragnhilds andra barnbarn Alma fem år kommer in i köket. Hon har precis slutat från förskolan och drar in doften av nybakt. Minna och Alma förser sig med mjölkglas och låter sig väl smaka av julfikat.
Nästa vecka: Julrimma med NSD


Namn: Lucia Ragnhild Jatko
Ålder: 60
Gör : Pensionär
Bor: Lägenhet i Kiruna

Namn: Laila Minna Lucia Jatko
Ålder:12
Gör: Student
Bor: Hus i Kiruna

Recept: Lussebullar 30 stycken
50 gram sötjäst
5 dl mjölk
150 g smör
250 g kesella bak
2 dl strösocker
2 kuvert saffran (1 g)
1 tsk salt
16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer
russin
1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling

Gör så här:
Smält smör och värm med mjölk i en kastrull till 37 grader.
Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig, eventuellt med bakmaskin. Tillsätt mer mjöl om det behövs. För mycket mjölk ger torra bullar.
Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter. Sen är det klart att rulla lussebullar och lägga på smord plåt.
Låt sedan bullarna jäsa till dubbel storlek, i cirka 45 minuter.
Grädda i mitten 225 grader i cirka fem till åtta minuter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om