Thriller på kalfjället och i Paris

Sedan i våras har man spelat in i både Kiruna och Paris. Nu är thrillerserien Midnattssol snart redo för klippbordet.

GRUVIS. Göran Forsmark spelar gruvarbetaren Sparen.

GRUVIS. Göran Forsmark spelar gruvarbetaren Sparen.

Foto: Hanna Dahlström

KIRUNA2015-10-02 17:30

Samma dag som den första snön faller i Kiruna spelar man in en scen som utspelar sig på midsommarafton.

– Vi hoppas att det börjar regna. När vi gjorde andra scener som också är på midsommarafton så regnade det, så då blir det inte klaffel i alla fall, säger Jessica Grabowsky som spelar karaktären Jenny Ann.

Midnattssol är en kriminalthriller som spelats in i Paris och Kiruna, Abisko och Björkliden. Inspelningarna började i våras.

I fjällen norr om Kiruna hittas en fransk medborgare mördad. Fransk polis och den svenska åklagarmyndigheten jobbar tätt tillsammans för att lösa fallet och snart mördas föer människor.

Måns Mårlind och Björn Stein, som bland annat skrivit manus till serien Bron, står för regin.

– Stämingen är stark - mycket krypande obehagskänskla och många starka emotionella scener. När man filmar i Stockholm eller andra delar av världen känner man sig ofta i vägen. Jag tycker vi har blivit omfamnade när vi spelat in i Kiruna, Björkliden och Abisko. Jag trodde att vi skulle ha fler vädergudar emot oss, men vi har inte fått så mycket spö av vädret faktiskt, säger Måns Mårlind.

Nu återstår ungefär en inspelningsvecka i Kiruna och två veckor i Stockholm.

Gustaf Hammarsten, känd från filmer som Tillsammans och Bruno, spelar åklagaren med samiskt ursprung som tillsammans med fransk polis försöker lösa morden.

– Naturligtvis varit mycket fin natur och jag tycker att vi har fått fram ett väldigt bra material. Jag har fått uppleva fyra årstider. Det var vår när vi kom, sen blev det sommar och lite höst. Idag är det snö på marken så då fick vi uppleva vintern.

Jenny Grabowsky:

– Det har varit många ganska fysiskt utmanande scener – actionscener uppe på fjället med mycket kyla och kallt vatten. Men det har varit helt underbart att vara här och filma – jag blev helt kär i Abisko.

Flera av seriens karaktärer jobbar i gruvan. Men gruvscenerna spelas inte in i Kirunagruvan, utan i Stockholm

Göran Forsmark är ursprungligen från Koskullskulle och spelar nu en lätt alkoholiserad gruvarbetare.

– Farfar och pappa var båda gruvarbetare och sen har jag ju spelat föreställningen Mannen från Malmberget över tusen gånger, så jag är väl insatt, säger han och fortsätter:

– Höjdpunkten har varit att vi jobbat med ett väldigt bra manus - bland det bästa jag varit med om i mina 40 år inom branschen. Stämningen är mörka stråk med humoristisk ton. Det är en spännande serie på åtta avsnitt.

Midnattssol en samproduktion av bland annat SVT, Filmpool Nord och ett franskt produktionsbolag. Serien kommer att visas på SVT hösten 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om