Tekniska verken i kris

Tekniska verken i Kiruna har ont om pengar. Underskottet är på cirka 16 miljoner kronor i år. Enligt styrelsens ordförande är det kopplat till lågkonjunkturen.

Tekniska verken i Kiruna har ont om pengar. Underskottet är cirka 16 miljoner kronor i år.                                FOTO: Alexander Linder

Tekniska verken i Kiruna har ont om pengar. Underskottet är cirka 16 miljoner kronor i år. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-09-12 06:00
En rapport som presenterades inför styrelsen i veckan visar på ett underskott på cirka 16 miljoner kronor i år. Därför har bolaget upprättat en kontrollbalansräkning, vilket görs när hälften av bolagets egna kapital är förbrukat.
Enligt styrelseordföranden Jörgen Lövgren (S) finns det två orsaker till åtgärden.
- Dels har vi inte så stor kassakista, dels har vi haft lite intäkter, säger han.
Färre sopor
Enligt Jörgen Lövgren är det stora underskottet kopplat till lågkonjunkturen.
- Det kommer in mindre verksamhetsavfall till återvinningscentralen, då produktionen minskar i samhället, säger han.
LKAB har inte heller levererat någon spillvärme i år, vilket gjort det dyrare för Tekniska verken att producera värme.
Underskottet har blivit som störst under sommaren. Enligt Jörgen Lövgren sker det naturliga kostnadsökningar under sommaren.
- Då görs stora investeringar som är kopplat till avfallshanteringen. Och under höst och vinter förbrukas det mer värme och el. Då balanseras det ut under året, säger han.
Samarbete över gränsen
I somras berättade NSD att det kommunägda Tekniska verken och Troms kraft i Norge startat ett samarbete kring kraftvärmeproduktion och avfallshantering på Nordkalotten.
Exakt hur samarbetet ska se ut är inte klart.
- Ytterst i förlängningen kan det leda till att vi sätter oss i ett gemensamägt bolag, ett dotterbolag i så fall. Men det är inte säkert att det blir så, säger Jörgen Lövgren.
Enligt Jörgen Lövgren handlar det i så fall inte om att sälja ut Tekniska verken.
- Historiskt sett har vi alltid haft sådana samarbeten. Till exempel köptes Nordea ut helt nyligen, vilket betyder att kommunen nu äger Tekniska verken till hundra procent. Det är unikt historiskt sett, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om