Tekniska verken i Kiruna vänder förlust till vinst

Kiruna kommun med bolag går mot ett plusresultat på totalt 30 miljoner för 2010.Framför allt går de kommunala bolagen oväntat bra.Tekniska verken vänder tre minustyngda år till ett litet plus medan Kirunabostäder väntas göra en vinst på tio miljoner kronor.

KIRUNA2010-10-04 06:00
Överskottet redovisas i delårsrapporten som också innehåller en prognos för helåret. Rapporten läggs fram för politikerna i Kiruna för första gången i dag.
Tekniska verken som står för renhållning, fjärrvärme och annan infrastruktur i Kiruna, har gjort stora underskott tre år i rad enligt följande: 2007: -20 miljoner, 2008: -5 miljoner, 2009: -19 miljoner kronor.
Nu är prognosen ett plus på två miljoner.
Höjer VA-taxan
- Allt över ett nollresultat är en bonus. Det känns bra och vi har jobbat maximalt med alla parametrar för att få ordning på skutan, säger Lars Törnman (S) ordförande i Tekniska verken.
Lars Törnman hoppas att åren med underskott ska vara över utan att det ska behöva alltför stora taxehöjningar för Kirunaborna. Samtidigt aviserar han att VA-taxan kommer att höjas med tre procent.
- Ledningen ville höja med fem procent, men styrelsen gick emot förslaget och tyckte att det räckte med en mindre höjning. Vi ska dra ned på vår egen verksamhet med motsvarande summa, det vill säga omkring 700 000 kronor.
Täcker hyresförluster
Kirunabostäder väntas göra ett överskott på tio miljoner. Enligt ordförande Sten Nylén (S) kan en stor del härröras från det engångsbelopp på sju miljoner som kommunen har betalat ut för att bolaget ska ta över olönsamma fastigheter.
- Det är ett förlusttäckningsbidrag som ska täcka renoveringskostnader och hyresbortfall fyra-fem år framåt. Det handlar om lägenheter med stora renoveringsbehov, säger han.
Det ovan sagda gör att resultatet för kommunens egen verksamhet framstår som ännu bättre. Nu ser överskottet ut att stanna på 18 miljoner kronor.
Här är den största orsaken att skatter och statsbidrag har ökat med 27 miljoner kronor jämfört med samma tid i fjol. Alla nämnder förväntas göra nollresultat eller i något fall ett litet underskott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om