Tekniksystemet blev ett fiasko - nu läggs larmtjänsten ned

Larmcentralen vid räddningstjänsten i Kiruna läggs med all sannolikhet ned.Fem personer riskerar att bli övertaliga när SOS alarm tar över utlarmningen.

Roger Selblom är larmchef vid räddningstjänsten Kiruna och en av fem personer som berörs när larmcentralen läggs ned.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: HANS STERNLUND</_Bildtext Fotobyline>FOTO: Hans Sternlund

Roger Selblom är larmchef vid räddningstjänsten Kiruna och en av fem personer som berörs när larmcentralen läggs ned.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: HANS STERNLUND</_Bildtext Fotobyline>FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-10-20 06:00

Under 2009 driftsattes ett nytt tekniksystem som Kiruna kommun hade utvecklat tillsammans med Metria till en kostnad av 3,2 miljoner kronor.

Det har fungerat så dåligt att räddningstjänsten har fått beställa dygnet-runt-beredskap från kommunens IT-avdelning.

Dessutom har den avdelning inom Metria som hade hand om att utveckla systemet övergått till företaget Lunds programarkitektur - som inte har för avsikt att fortsätta med utvecklingen eller bistå med support och underhåll.

- Med facit i hand skulle vi aldrig ha gjort den satsningen utan redan då köpt det systemet Zenit som SOS alarm tillhandahåller. Men nu är det för sent, säger larmchefen Roger Selblom.

Få har egen larmtjänst
Om Kiruna kommun skulle köpa in Zenit i dag skulle man få bygga om larmcentralen för minst en halv miljon kronor, investera i in en säker bredbandslina för 340 000 kronor och dra på sig ökade driftskostnader på 120 000 kronor om året.

Därför blir förslaget till politikerna i miljö- och byggnämnden i dag att lägga ned larmcentralen och i stället låta SOS alarm sköta utlarmningen till räddningstjänsten.

Kiruna är en av få kommuner i landet som har egen larmtjänst för räddningstjänsten. SOS alarm sköter redan utlarmningen för ambulanser.

Oro och förståelse
- Vi planerar för att de ska kunna ta över så fort som möjligt. Vi får ingen ordning på vårt eget tekniska system och det finns ingen utveckling för det, säger räddningschefen Thomas Winnberg.

Kommunen skulle också slippa lönekostnader för fyra larmoperatörer och en larmchef på 2 689 000 kronor. Roger Selblom har dock förhoppningar att alla ska få nya uppgifter inom kommunen.

- Alla känner naturligtvis en viss oro, men det finns samtidigt en stor förståelse för beslutet. Vi ska prata enskilt med personalkontoret och några har fått tid redan till veckan, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om