Under fredagsmorgonen väntade Mona Siljegren utomhus på taxin i 45 minuter. Vid två tillfällen ringde hon och frågade om den försenade taxin och fick besked om att den skulle komma. Men ingen taxi kom.
När hon sedan ringde taxibolaget, Transport i Norrland AB, fick hon förklarat för sig att taxin fastnat i snön, inte hittade fram och att de passagerare som redan satt i taxin skulle missa tåget om den åkte efter henne.
– De borde ha ringt och sagt hur det låg till. Då hade jag kanske kunnat lösa det på något annat sätt, säger Mona Siljegren.
Hon berättar att hon antingen hade kunnat ta sin egen bil till järnvägsstationen eller kunnat åka med en granne som erbjöd henne skjuts. Men hon åkte aldrig med grannen eftersom hon trodde att taxin skulle komma.
I förra veckan berättade NSD om det nya avtal som tecknats för sjuk- och färdtjänstresor i Kiruna. Lösningen blev unik - Transport i Norrland och Länstrafiken i Norrbotten ska dela på uppgiften.
Länstrafiken ska köra handikappanpassade bussar i egen regi medan Transport i Norrland huvudsakligen kommer att använda vanliga bilar.
Läs mer: "Nytt färdtjänstavtal undertecknat"
Avtalet gäller från den 1 januari och fyra år framåt. Taxi Kiruna, som tagit sjuk- och färdtjänstkörningar under den senaste tiden, valde att sluta med det efter att det nya avtalet blev klart i förra veckan. Att Transport i Norrland kört upp ett par bilar och etablerat sig i kommunen bidrog till det beslutet.
Därför finns ett underskott på fordon just nu och det finns en risk att människor drabbas under julen.
Att det nya avtalet ännu inte börjat gälla spelar emellertid ingen roll för Mona Siljegren. Hon kom ju aldrig iväg till läkaren.
– Jag tycker att man ska följa åtaganden som man har tagit på sig. De är ju här och kör nu. Det hade varit en annan sak om de hade hört av sig och bett om ursäkt, säger hon.
Samir Ahmad, Transport i Norrlands ägare och vd, känner till ärendet. Han säger att chauffören inte hade något val utan var tuvngen att lämna kvar Mona Siljegren.
Det fanns bara en bil i trafik under fredagsmorgonen, vilket Länstrafiken visste om, berättar han.
– Vi förstår henne, men det här är Länstrafikens ansvar. Vi behöver ju egentligen inte vara här uppe och köra redan nu, men vi är här för att hjälpa Kirunaborna eftersom det lokala bolaget inte vill köra. Det kanske blir en del förseningar i början, men vi försöker göra så gott vi kan, säger Samir Ahmad.
Kenneth Johansson, chef för Regionala kollektivtrafikmyndigheten, kan inte säga så mycket om Mona Siljegrens ärende mer än att han beklagar det.
– Det är en akut situation nu. Vi är medvetna om problematiken och försöker lösa det på bästa sätt. Vi håller på för fullt och köper in fordon och kommer att ha fyra bussar uppe till julafton. Jag tror att vi kommer att lösa julen, säger han.
Hade ni kunnat förbereda er bättre? Till exempel genom att köpa in bussarna tidigare.
– Vi påbörjade den här upphandlingen av färdtjänsten redan i våras. I alla andra kommuner har upphandlingarna fungerat jättebra, men inte här. Jag tycker inte att vi har agerat för sent, det är bara ett par veckor sedan vi såg i anbuden att de inte hade handikappfordon och vi beslöt att köra i egen regi. Sedan dess har vi agerat, säger Kenneth Johansson.