Tävlingen i snöskulptur läggs på is

Snöfestivalens signum - tävlingen i snöskulptur - har ställts in.- Vi vill tänka lite nytt, säger festivalgeneralen Peter Thornéus.

Det blir ingen tävling i snöskulptur under Snöfestivalen i januari. Så här såg det ut i Järnvägsparken under den senaste festivalen. FOTO: Jessica Rosengren

Det blir ingen tävling i snöskulptur under Snöfestivalen i januari. Så här såg det ut i Järnvägsparken under den senaste festivalen. FOTO: Jessica Rosengren

Foto: Jessica Rosengren

KIRUNA2008-12-03 06:00
Det öppna svenska mästerskapet i snöskulptur i Kiruna har ställts in. Därmed bryts en mångårig tradition i Snöfestivalens mer än 20-åriga historia. Tävlingen har varit ett signum för Snöfestivalen och uppskattad av många, något som festivalgeneralen Peter Thornéus förstår. Han säger att han fått en del reaktioner och förklarar varför den ändå ställs in:
- Vi har valt att lyfta fram snö och is på ett annat sätt i stället för att tävla i det. Vi vill tänka lite nytt. Vi lägger tävlingen på is, sen får vi se hur det blir i framtiden, säger han.
Peter Thornéus menar att det är huvudskälet, men att ekonomin också spelat in. Snöskulpturtävlingen har tagit upp cirka 90 procent av festivalens budget tidigare år. Runt tio lag från flera länder har varit med och arrangörerna har bekostat deras resor, mat och logi. Att producera snökuberna kostar också en hel del.
Lokala skulptörer
- Även vi har drabbats av det som sker i världen. Vi har lika stor budget som tidigare, men kostnaderna har ökat.
Peter Thorneús betonar att Järnvägsparken inte kommer att vara fri från snöskulpturer, trots utebliven tävling.
- Konst och snöskulpturer vill vi fortsätta med. Tanken är att göra några kuber i parken, lite färre än förut. Det är något vi tittar på, det finns ju flera lokala förmågor som är jätteduktiga på att skapa i snö.
Kiruna Lappland har tagit över ansvaret för festivalen som arrangeras i slutet av januari. En projektledare har anställts för att jobba med festivaler och andra arrangemang under hela året.
2009-års Snöfestival innehåller bland annat en skotershow. Renracet återvänder. Ståuppgänget Stockholm Live håller show under helgen.
- Vi har fortfarande ambitionen att det ska vara världens bästa snöfestival. Jag garanterar att det blir en kanonfestival. Det blir en vacker och rolig helg som man inte får missa, säger Peter Thornéus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om