Tävling som sporrar till mer träning

Långa avstånd, stora kostnader och brist på godkända domare i norra Sverige innebär att få islandshästtävlingar arrangeras i Norrbotten. Helgens tävling i Puoltsa var därför efterlängtad.

SNABBA BEN. Det gick riktigt fort när hästarna galopperade.

SNABBA BEN. Det gick riktigt fort när hästarna galopperade.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2015-09-27 18:37

– Det är jättebra för oss som bor här och inte har tillgång till så många tävlingar, säger Anja Jannok, 16 år, från Kiruna.

Hon rider hos Ofelas i Puoltsa och tävlade alltså på hemmaplan i helgen.

Tävlingen, som arrangerades av islandshästföreningen Bifrost, är den första som anordnats i Puoltsa. Omkring 20 ekipage deltog och kunde tävla i fem olika grenar - tre töltgrenar och två fyrgångsgrenar.

Det viktigaste är takten, berättar Kerstin Nilsson, ägare till Ofelas hästgård och tävlingsarrangör:

– Har man inte rätt takt börjar poängen rasa. I töltgrenarna töltar man i olika tempon, och det är att ändra tempo på rätt sätt som är svårast. Det är då det blir tydligt hur bra tränad hästen och ryttaren är, säger hon.

Tävlingens domare, Jennie Lindberg, fyller i:

– Att rida islandshäst kräver mer av ryttaren, mer känsla för takt och balans. Och det är viktigt att man som ryttare vet var man har sin egen balans, säger hon.

De flesta hästar i Sverige bemästrar tre gångarter - skritt, trav och galopp. Islandshästar kan lära sig att bemästra fem, tölt och flygande pass utöver de tre redan nämnda. Flygande pass går väldigt fort och innebär att hästen sätter i samma sidas benpar nästan exakt samtidigt och svävar en kort stund i luften innan den sätter andra sidans benpar i marken.

Att tävla och bli bedömd av en godkänd domare är viktigt och fungerar förhoppningsvis som en sporre till mer träning, tror Kerstin Nilsson. Jennie Lindberg är den godkända domare som bor allra högst upp i landet - i Skellefteå.

Hade fler domare bott i Norrbotten hade förutsättningarna för fler tävlingar i länet varit större. Att träna och tävla tar tid och kostar pengar, vilket Kerstin Nilsson och Jennie Lindberg tycker är synd. Islandshästen är en av landets vanligaste hästraser, men mindre vanlig i Norrbotten än i övriga Sverige.

För öka intresset för islandshästar i länet behövs både en bredd och elit, menar Kerstin Nilsson och Jennie Lindberg:

– Därför är det viktigt med turridningar, ridskolor och att man har egna hästar. Och att fler sådana här evenemang anordnas där folk träffas, får input och ett större engagemang, säger Kerstin Nilsson.

Två som kommit för att titta på tävlingen är Elisa och Marie-Louise Fors, från Gällivare.

– Vi har kommit för att jag ska se hur allt går till på en tävling och så att jag blir mer förberedd innan jag själv ska tävla för första gången, säger Elisa Fors, som har en egen islandshäst.

Förstår du mer av hur en tävling går till nu?

– Ja absolut, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om