Tallplan öppnas för alla

Entreprenörsboenden på Tallplan byggs om till 68 vanliga lägenheter som tillförs till den öppna bo-stadsmarknaden i Kiru-na. Kirunabostäder får bekosta både renovering och återbetalning till Bostadskreditnämnden.

Tallplan i Kiruna.Foto: Hans Sternlund

Tallplan i Kiruna.Foto: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-06-16 06:00

Det handlar om lägenheter på Tallplan 5 och 6 som togs ur drift under 2004 och som Kiruna kommun kvitterade ut pengar för från Statens bostadskreditnämnd.

Lägenheterna kallställdes dock aldrig, utan byggdes om och hyrdes ut till entreprenörsföretag.

Ut på marknaden
Nu ska de ut på öppna marknaden och det kommer att kosta omkring 86 000 kronor per lägenhet i återbetalning till Bostadskreditnämnden. Det innebär en utgift på nästan sex miljoner kronor. Den summan ingår i köpeskillingen för fastigheterna som Kirunabostäder betalar till Kiruna kommun.

- Det är så vi har löst det tidigare med exempelvis lägenheterna på Glaciären, säger Sten Nylén, ordförande i Kirunabostäder.

Nästa steg blir att säga upp kontrakten med entreprenörsföretagen och därefter inleda renoveringarna.

Bra tillskott
Målet är att de 68 lägenheterna ska vara klara för inflyttning sommaren 2012.

- De blir ett bra tillskott på bostadsmarknaden. Det passar bra eftersom kommunen samtidigt arrenderar ut mark till intressenter som ska bygga entreprenörsboenden, säger Nylén.

Kirunabostäder ska också undersöka skicket på de kallställda husen på Tallplan 2 och 3. I annat fall åtar sig Kirunabostäder att riva dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om