Utspelet kommer efter uppgifterna om att akutvårdplatserna på Kiruna sjukhus kan halveras på grund av personalbrist. Mats Taaveniku, som kandiderar till kommunalrådsposten i Kiruna, tillsammans med Sten Nylén riktar nu stark kritik mot den sittande regionledningen.
– Det är inte acceptabelt att man stänger de här sjukhusplatserna, säger Taaveniku.
– Den rekrytering som man sysslat med under sommaren har uppenbarligen inte fungerat och vi vill att de beskriver hur rekryteringen till Kiruna sjukhus ska prioriteras.
Han kontaktade socialdemokratiska regionrådet Anders Öberg redan på tisdagskvällen för att få svar på hur man tänkt.
– Men då fick jag inte några godtagbara svar.
Nu vill Taaveniku att regionledningen och kommunen tillsammans med personal och ledning på Kiruna sjukhus börjar prata med varandra.
– Att kommunicera på distans räcker inte längre, vi måste samlas och regionledningen måste ta sitt ansvar för Kiruna sjukhus.
– Den mest framkomliga vägen för en utveckling av Kirunas sjukhus är en tydlig, rak och öppen kommunikation mellan parterna, oavsett vem/vilka som sitter i regionledningen.
Taaveniku tycker att man brustit i just kommunikationen och pekar tillbaka till våren där regionen hade uppfattningen att det inte gick att lösa bemanningen för att det saknade bostäder som ett exempel.
– Då kunde vi ju i dialog visa att det faktiskt fanns bostäder. Det jag är mest intresserad av att börja jobba med nu är en långsiktig och hållbar utvecklingsplan för Kiruna sjukhus.
Kiruna sjukhus är en av de viktigaste pusselbitarna för Kirunas utveckling, menar Taaveniku.
Någon tid för mötet har Taaveniku inte fått av regionledningen – men han menar att det inte kan vänta.
– Läget är akut nu och vi måste lösa den kortsiktiga bemanningen på en gång. Sedan kan vi börja jobba framåt för att till exempel få till stånd utbildning av sjuksköterskor lokalt i Kiruna.
Du riktar hård kritik mot den S-ledda regionledningen, det är ju ditt eget parti, borde du inte lita på att de har de rätta svaren för regionpolitiken?
– Jag anser att den politik som förts när det gäller vården i Kiruna inte är speciellt socialdemokratisk. I vårt partiprogram ska vi rikta en likställd vård mot hela landet – hela landet ska leva, men detta är inte det.
Är du inte rädd att du skadar partiet med det här utspelet?
– Nä, jag vill ju partiets bästa och det är därför jag kommer med de här förslagen på hur kommunikationen kan bli bättre. Som vårdpolitiken uppfattas idag och som vi blivit drabbade i Kiruna så är det nog ingen socialdemokrat i Kommunen som känner igen sig i den socialdemokratiska sjukvårdspolitiken som förs på region-nivå.
Nylén och Taaveniku skrev i våras ett öppet brev till regionledningen och Kirunas centrala S-förening har även de skickat en skrivelse till regionen där de ställt sig bakom detta.
"Kiruna Socialdemokratiska förening har vid medlemsmötet i augusti beslutat att uttala vårt stöd för våra medlemmar Mats Tavenikku och Sten Nyhlens öppna brev som publicerades den 21 juni i NSD. Brevet innehöll flera bra förslag – och med det plötsliga beslutet avseende platser för akutsjukvården är det i högsta grad aktuellt", skriver Mats Niemi, ordförande i Kiruna Socialdemokratiska Föreninge i ett mejl till Norrbottens Media.
Regionrådet Anders Öberg menar att frågan inte var färdig och att verksamheten behöver arbetsro.
– De hade ett inplanerat möte sedan lång tid igår för att se vilka åtgärder som behövdes efter sommarens händelser med bemanningsproblematiken.
I bakgrunden finns målet att regionen den 1 oktober ska vara stafettoberoende vad gäller just grundutbildade sjuksköterskor.
– Egentligen är vi alla för tidigt ute och pratar just nu, det som beskrivs här med nedsläckning av akutvårdplatserna är konsekvenserna som blir om man inte hittar en lösning på bemanningen. Där är arbetet inte färdigt ännu.
Mats Taaveniku efterlyser bättre dialog mellan region och kommun, vad säger du om det?
– Jag tänker så här: Nu är ju Mats inne i en del av verksamheten som inte är politikens uppdrag, hur man organiserar bemanningen. Men vi behöver definitivt mötas oftare i olika former. Sedan finns det väl alltid verksamhetsfrågor där kommun och region behöver kommunicera.
Hur har man skött rekryteringsprocessen?
– Där har man gjort en rad insatser där man verkligen försökt skanna av den finska arbetsmarknaden där det finns personal att rekrytera. Sedan har man haft annonser, men man det att de idag inte ger det resultat utan att man behöver jobba med andra sätt att rekrytera personal.