"Ta er tid för varandra"

Sista delen i artikelserien om lust. Familjerådgivaren Åse Anjoue om hur en dålig parrelation påverkar samlivet.

Att skratta och ha roligt ihop i en parrelation är en god start för ett bra samliv. Det säger Åse Anjoue, familjerådgivare från Luleå.

Att skratta och ha roligt ihop i en parrelation är en god start för ett bra samliv. Det säger Åse Anjoue, familjerådgivare från Luleå.

Foto: Bengt-Åke Persson

Kiruna2009-11-21 10:59
Åse Anjoue från Luleås familjerådgivning säger att det ofta är så att ifall parrelationen inte är bra, är sexlivet inte heller bra. Och det är en enkel logik bakom: Om man bär på känslan att ens partner inte vill ens bästa, blir det svårt att slappna av och mötas sexuellt.
- I det sexuella är vi så nakna vi kan bli, både fysiskt och pysiskt, säger hon. Känner man att man inte blivit bra behandlad, ja då vill man inte ha sex heller. Även om jag naturligtvis stött på par där ingenting fungerar, förutom sexlivet. Men det hör mer till ovanligheterna.
När relationen och sexlivet inte fungerar är det inte helt ovanligt att en av partnerna vänder sig mot omvärlden och otrohet kan bli nästa steg. Paradoxalt kan det alltså vara lättare att ha sex med vad som kan vara en total främling, istället för ens partner.
- Man kan känna sig bortstött och oälskad, då vänder man sig utåt och hittar någon annan som tycker uppskattat om en, säger Åsa Anjoue.
Åsa Anjoue berättar att kriser i parrelationer ofta uppkommer när första barnet föds, eller när man tar steget till tvåbarnsfamilj.
- Vi har faktiskt förtur till par med barn under ett år, just för att man vet att det är en sådan påfrestning på relationen under den här tiden. Man kan vara helt oförberedd på hur svår situationen kan vara och vad man har i sitt eget bagage att hantera.
När par söker sig till familjerådgivningen tas sexlivet upp i diskussionen. Ibland är relationen och samlivet så infekterad att det är nödvändigt med så kallat sexförbud under några veckor, samtidigt som paren har intimitetsövningar tillsammans. Paret får till exempel i uppdrag att massera varandra, men inte vidröra könen.
- Det kan ta bort anspänningen från paret när de vet att det råder sexförbud. Man får möjlighet att kunna njuta av beröring och kramas utan att det blir samlag.
Hennes erfarenhet att sådana övningar kan ge bra resultat parallellt med rådgivning.
Ett relativt vanligt problem i relationer är att en av person oftare vill ha samlag än den andra och det i sin tur leder till konflikt.
Åsa Anjoue säger att för tio år sedan skulle hon sagt det var mest männen som ville ha mer samlag än kvinnorna, nu är hon inte lika säker på att det är så idag.
- I dag verkar männen lika trötta som kvinnorna och kanske hellre vill sova på kvällen De har också hand om hem och barn och blir utmattade. Det är väl en konsekvens av jämställdheten.
Hur man ska lösa obalansen med olika sexuell lust är individuellt för varje relation, men Åsa Anjoue konstaterar att rätten till sex inte finns. Sådan lagstiftning existerar inte.
&tempmargin;Men ska man ställa upp för sin partner och ha sex? Det har ju förts såna diskussioner på senaste tiden.
- Som Anna Anka då, svarar Åse Anjoue och funderar.
- Jag förstår frågan, men vill man inte ha sex, så vill man inte. Däremot kan man ju lämna ett utrymme för att det kan bli sex och inte bara säga nej till närhet för att man är stressad över att det kan bli sex. Man kan kramas och se om det finns ett utrymme för ett ja. Om lusten kan väckas. Man kan ta jämförelsen att aptiten kan komma medan man äter.
Åse Anjoue säger att om man fortsätter jämförelsen mellan sex och måltiden, så kan man ju välja att bara äta förrätten, och hoppa över huvud- och efterrätten. Det vill säga, man kan kramas och sedan säga nej, nu vill jag inget mer. Hon påpekar att ingen än så länge dött av att få ett nej i sängen, utan att det sorteras under kategorin trist, men inte skadligt.
- Jag har mött par där kvinnan ställt upp för att mannen har velat, men hans beskrivning av det är att det inte är ett bra samliv. Hon ligger och signalerar med hela kroppen "Ta för dig, bli klar" och det känns inte riktigt bra för någon.
Åse Anjoue tycker att en rimlig fråga i diskussionen om olika lust är vad sex är. I dag sätter man ofta sexliv och penetrering/orgasm inom samma mening.
- Men att ta på varandra, sensualism, det kan också vara sexualitet. Man har en närvaro med varandra.
Tips för ett bättre samliv:
1: Tid.
Relationer kräver tid. Försök avsätta tjugo minuter, en halvtimme varje dag, eller i vart fall några gånger i veckan åt varandra för att bara mötas och prata. "Om ni inte kan få ihop det, så är det läge att se över sina prioriteringar"
2: Barnvakt.
Har ni barn, boka barnvakt då och då för att ägna er åt varandra. Våga be om hjälp.
3: Rör vid varandra.
En kram i förbifarten är bättre än ingen kram alls.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om