Swedell vill satsa på skolan

Grundskolan i centrala Kiruna gjorde ett överskott på tre miljoner kronor för 2009.Samtidigt visade det sig att 25 procent av eleverna inte klarar grundskolekompetens.Nu vill moderaten Hans Swedell återföra vinsten för en riktad engångsinsats i skolan.

Hans Swedell, Moderaterna.

Hans Swedell, Moderaterna.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-02-18 06:00
Hans Swedell anser att den höga andelen som inte når grundskolekompetens är alarmerande.
- De är elever som får svårt att klara sig när den nya gymnasiereformen införs och det individuella programmet slopas. De är de som hamnar längst bak i arbetslöshetskön, säger han.
Engångssatsning
Han anser att det vore motiverat att tilläggsbudgetera samma tre miljoner som de två rektorsområdena i centrala Kiruna gjorde i överskott.
- Jag tycker att vi ska göra en engångssatsning på eleverna i årskurs 1-7. Då hinner de göra framsteg i exempelves svenska och matematik innan de ska söka till gymnasiet.
Swedell fick dock inte gehör för sitt förslag i bokslutsberedningen.
Kommunalrådet Lars Törnman (S) konstaterar att Kiruna kommun visserligen gör en total vinst på 14 miljoner. Samtidigt fick kommunen ett engångsbelopp av LKAB på 13 miljoner för utlägg för stadsomvandlingen.
"Plus minus noll"
- På driften gick vi i princip plus minus noll. Om vi gör en satsning på skolan måste vi spara på någon annan verksamhet, säger han
Lars Törnman lyfter också fram mer glädjande siffror för Kirunas skolelever.
- De som går vidare från gymnasiet till högre studier klarar sig mycket bra. Där utmärker sig elever från Kiruna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om