Sveriges högsta berg blir allt lägre

Kebnekaises sydtopp blir stadigt allt lägre.Nu sänker Metria den officiella höjden på Sveriges högsta berg från 2 111 meter till 2 106 meter i den nya fjällkartan.

Foto:

KIRUNA2009-12-16 06:00
Beslutet bygger på uppgifter från Naturgeografiska institutionen vid Stockholms universitet som har tillgång till långa mätserier från 1960-talet och framåt.
Under de senaste tio åren har man kunnat se en tydlig avsmältning på toppglaciären, av allt att döma på grund av ett varmare klimat.
Mindre snömängd
- Själva toppdrivan har minskat i massa sedan början av 1900-talet. Av den orsaken ger de varmare somrarna och den mindre snömängden ett större utslag, säger Per Holmlund, professor i glaciologi vid institutionen.
Toppen varierar i höjd under säsongen. Glaciologerna har valt att göra sina årliga mätningar i början på augusti då toppen nästan är som lägst.
Men det finns också variationer från år till år. Senaste säsongen då toppen var relativt riktigt hög var 1995-96 då den mätte 2 118 meter. Därefter har den sjunkit i rask takt. Efter 2003 har höjden pendlat mellan 2 103 och 2 105 meter vid mättillfällena.
Men på nya fjällkartan BD6 står det alltså 2 106 meter över havet.
- Metria har valt ett medelvärde som är helt okej sett över hela säsongen, säger Per Holmlund.
Glaciologerna har inte gjort några prognoser för den fortsatta minskningen eller när Nordtoppen, som utan snökam mäter 2 097 meter, blir Sveriges högsta topp.
Glaciärer krymper
- Det är mycket svårt att säga, men drar man grafen vidare i den lutning som vi ser i dag kommer Sydtoppen att tappa en meter per år. Då dröjer det omkring tio år innan Nordtoppen är högre, säger Per Holmlund.
Det är inte bara toppdrivan som har minskat. Många glaciärer i området har krympt medan andra har försvunnit helt. Kårsaglaciären har exempelvis gått igenom en drastisk minskning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!