Föreläsningssalen är fullsatt. Längs väggarna i salen och ut genom dörren och i korridoren trängs studenterna för att lyssna på Sveriges enda astronaut som på onsdagen besökte Rymdcampus för att berätta om sina egna upplevelser under rymdexpeditionerna. Och om forskningen som bedrivs på den Internationella rymdstationen.
– När jag utbildade mig till astronaut så bodde vi som packade sardiner. Precis som ni packat in er i den här salen, inleder han föreläsningen.
På vägen in i salen stoppas han också för att skriva autografer. Men det är inte första gången som Christer Fuglesang besöker Kiruna.
– Kiruna är definitivt Sveriges rymdcenter. Det gäller både forskningen som bedrivs här - både på LTU och IRF - men är också tack vare Esrange och Rymdgymnasiet. Jag hoppas verkligen att utvecklingen ska fortsätta och att man till exempel snart ska börja kunna skjuta upp satteliter från Esrange, säger Christer Fuglesang.
Den 9:e december 2006 klockan 02:47 svensk tid blev Christer Fuglesang den första och hittills enda svensken i att lämna jordens atmosfär.
– Eftersom man sitter i rymdfärjan väldigt länge så hinner man bli ganska uttråkad i väntan uppskjutning. Men när raketerna tänds så vaknar man till igen kan jag lova, berättar han.
Den 29:e augusti 2009 deltog han i sin andra rymdexpedition. Under sina totalt fyra veckor i rymden har Christer Fuglesang gjort fem rymdpromenader på sammanlagt 31 timmar och 54 minuter. Det gör honom till den europé som spenderat mest tid utanför själva rymdfarkosten under pågående expeditioner.
Idag är Christer Fuglesang föreståndare för Rymdcenter på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Han arbetar även för Svenska Rymdstyrelsen och är fortfarande en del av den europeiska astronautkåren. Men bara i sex månader till.
– Jag fyller 60 år snart och då blir man slängd i pension. Det gäller alla som är anställda på Europeiska rymdorganisationen, inte bara astronauterna, säger han.
Som chef för Rymdcentret på KTH så samarbetar han bland annat med Institutet för rymdfysik (IRF) i Kiruna där de bland annat håller på att ta fram teknik som man hoppas på att kunna använda i sond som ESA kommer skicka till Jupiter.
– Vi samarbetar med IRF på flera områden och nu hoppas vi också på att öka samarbetet med LTU, säger Christer Fuglesang.