Svår förlossning – utan sambon

För två veckor sedan förlöstes Kirunabon Johanna Fors med planerat kejsarsnitt. En tuff förlossning då hon även förlorade en del blod. Efter att först ha fått vänta tre timmar på operationsavdelningen på att få en BB-plats kom beskedet att sambon Robert Eriksson inte fick stanna kvar med henne och dottern Svea över natten.

Utanförskap. Johanna Fors och sambon Robert Eriksson är kritiska till hur verksamheten på BB prioriteras. ”Det är konstigt hur jämställdheten väger olika mycket i olika sammanhang. Här ses det som en kostnadsfråga och då är det okej att papporna stängs ute”, säger Robert Eriksson.

Utanförskap. Johanna Fors och sambon Robert Eriksson är kritiska till hur verksamheten på BB prioriteras. ”Det är konstigt hur jämställdheten väger olika mycket i olika sammanhang. Här ses det som en kostnadsfråga och då är det okej att papporna stängs ute”, säger Robert Eriksson.

Foto: Ulrika Huhtaniska

KIRUNA2015-09-09 16:11

– Jag hade helt räknat med att Robert skulle få stanna eftersom man har så ont efter ett snitt. Men när vi kom ner på BB från uppvaket sa de sa att Robert fick gå upp och titta om det fanns platser på patienthotellet, vilket det som tur var fanns.

Hon säger att vetskapen om att hon skulle var helt själv var väldigt stressande.

– Man blir väldigt trött av att förlora blod och jag hade väldigt svårt att resa mig och svårt att dricka. Vårdpersonalen var jättegulliga men man vill inte vara till besvär. Det kändes så tråkigt att be personalen byta blöja på henne när Robert hade kunnat göra det.

Familjen var tvungna att stanna en extra natt i Gällivare eftersom läkarna hörde ett blåsljud på Sveas hjärta. För Robert Eriksson innebar det två oroliga nätter.

– Jag visste att Johanna inte kunde resa sig och funderade på om hon fick hjälp eller inte och om det fanns tillräckligt med personal. De hade lovat att de skulle hjälpa till med allt men man vet ju inte.

– Det är konstigt hur jämställdheten väger olika mycket i olika sammanhang. Här ses det som en kostnadsfråga och då är det okej att papporna stängs ute men så fort man kommer hem från bb så ska papporna finnas där och dela på ansvaret. Man sänder fel signaler från början.

Paret tycker att man tar från fel del när man prioriterar bort den ena föräldern.

–  Det är jättetråkigt. Nu när papporna faktiskt vill vara med så kan de inte. Papporna missar nästan hela det första dygnet och får en helt annan upplevelse och det är lika viktigt för dem att knyta an. Det första Robert undrade var om hon hade ätit och bajsat, så man hamnar på olika nivåer direkt från start.

Dottern Hilma föddes för två år sedan. Förlossningen och tiden på BB är något de tänker tillbaka på som något rofyllt och harmoniskt.

– Vi pratar om de här sakerna med kompisar som ska få barn snart och tycker synd om dem. Vi har i alla fall upplevelsen vi hade första gången och hur mysigt det var. Nu kände vi oss mest i vägen och ville hem så fort som möjligt, säger Johanna Fors.

– Eftersom Gällivare ska ha kapacitet för att täcka upp för länet när Kiruna BB lades ner känns det inte bra alls att det är hit utvecklingen har gått, säger Robert Eriksson.

"Jämställdhets så länge det inte kostar"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om