Ett första tillstånd till verksamheten vid Gruvberget lämnades redan 2010 men Naturvårdsverket överklagade och tillståndet upphävdes i mars 2011.
Avgörandet stod fast när Högsta Domstolen i juni 2012 inte tog upp målet till prövning, vilket innebar att LKAB stoppade brytningen.
Detta innebar att bolaget gick miste om intäkter på cirka 1,5 miljarder kronor per år och att man inte kunde dra nytta av den goda konjunkturen. Omkring 100 personer kunde inte längre sysselsättas i gruvverksamheten.
Hinder mot deldom
Men Naturvårdsverket ansåg inte att verksamheten i sig är otillåten, men att det fanns olika formella juridiska hinder mot en så kallad deldom.
I juli 2011 sökte LKAB nytt tillstånd till både gruvverksamheten och bolagets pelletsanläggningen i Svappavaara.
I avvaktan på att all verksamhet prövas begärde bolaget ett tidsbegränsat tillstånd för Gruvberget till utgången av 2013.
-Fokus i målet har legat på den formella frågan om det går att ge tillstånd till gruvverksamheten utan att samtidigt pröva bolagets pelletstillverkning. Målet har alltså i första hand kommit att handla om renodlat juridiska frågor och inte om miljöfrågor vilket är ovanligt, säger rådman Nils-Gunnar Elisson i ett pressmeddelande.
Slutlig prövning 2013
Mark- och miljödomstolen har nu, efter en omfattande genomgång av rättsläget, funnit att det är möjligt att i en deldom meddela det tillstånd som bolaget begärt.
Domstolen räknar med att den slutliga prövningen av målet kommer att kunna ske under första halvåret 2013. Domstolen väntar nu på yttranden från Naturvårdsverket och länsstyrelsen. Målet kommer sedan att sättas ut till huvudförhandling för slutligt avgörande.