Svångremmen dras åt

Kiruna kommun drar åt svångremmen ytterligare på grund av det ekonomiska läget. Två skolor ska läggas ned och det är skolorna i Kuttainen och Svappavaara som kan komma att drabbas. Det blir också ett totalt anställningsstopp.

Kommunalråden Lars Törnman (KIP), Kenneth Stålnacke (S) och ekonomichefen Stig Thorneus har dragit åt svångremmen. FOTO: Alexander Linder

Kommunalråden Lars Törnman (KIP), Kenneth Stålnacke (S) och ekonomichefen Stig Thorneus har dragit åt svångremmen. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-03-26 06:00
Det är kommunens minskade skatteintäkter och statsbidrag, uppemot 25 miljoner kronor mindre i år, som gör att besparingar måste till. Prognosen från Sveriges kommuner och landsting, SKL, visar att tillväxten blir låg eller negativ under större delen av 2009. Kommunen måste spara 10,5 miljoner kronor ytterligare, jämfört med det resultat som kommunfullmäktige budgeterade för i november 2008.
- Det är tufft, men inte nattsvart. Det blir lite tight och ambitionsnivån måste sänkas en aning. Vi kan inte ta i hårdare, det vore skadligt för verksamheterna, säger kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S).
Spara 14 miljoner
En konsekvens blir att två skolor läggs ned. Roger Suup (S) är ordförande för barn- och utbildningsnämnden som fått ett spardirektiv på ytterligare fyra miljoner kronor, alltså sammanlagt 14 miljoner kronor i år. Fram till nu har 50 lärare varslats om uppsägning i år. Men det räcker inte.
- Kommunledningen har pekat på att två skolor måste läggas ned. Det finns inget utrymme för att lägga ned en skola i centrala Kiruna efter att Lomboloskolan brann ned. Därför tittar vi mot byarna, säger Roger Suup.
Och det är skolorna i Kuttainen och Svappavaara som ligger mest risigt till i dagsläget. Skolorna har omkring 50 elever vardera.
- Vi måste utreda om det är möjligt och vilka konsekvenserna i så fall blir. Ett förslag ska finnas till nämndmötet i maj, säger Roger Suup.
Det som ligger just dessa skolor i fatet är att avstånden till närmaste byskolor, Karesuando respektive Vittangi, inte anses vara för långa för att skjutsa elever dit.
Fler verktyg
Kommunledningen vill använda fler verktyg för att minska budgeten. Kommunalråden menar bland annat att resurserna kan nyttjas bättre.
- Hemtjänsten fick en resursökning när de gick från sex till åtta timmars arbetsdag. Vi ger direktiv till socialnämnden att föra över resurser från hemtjänsten till boenden eftersom antalet boenden ökar i Kiruna, säger kommunalrådet Lars Törnman (KIP).
Det blir också anställningsstopp inom kommunens alla verksamheter. Vikariehanteringen ska ses över.
- Förändringarna syftar till att ha kvar så många anställda som möjligt. Skulle vi inte göra förändringarna har de inga arbeten att komma till i framtiden, säger Lars Törnman.
Det blir stora nedskärningar under åren som följer också. Omkring 30 miljoner kronor både 2010 och 2011.
FaktaRamjustering 2009
Kommunstyrelse:
Minus 4 miljoner kronor
Barn- och utbildningsnämnd:
Minus 4 miljoner kronor
Socialnämnd: 0
Miljö- och byggnämnd:
Minus 1 miljon kronor
Fritids- och kulturnämnd:
Minus 1 miljon kronor
Överförmyndarnämnd:
Minus 0,5 miljoner kronor
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om