I somras beslutade länsstyrelsen att Kiruna kommun får arrendera statens mark för bygget av "enkla" fritidshus och camping i det nyligen detaljplanerade området Östra Stenbacken, ungefär sex mil nordväst om Kiruna.
Efter tio års planering finns, efter flera turer, ett beslut som banar väg för nya stugtomter vid Torneträsks södra strand.
Men länsstyrelsens beslut att upplåta marken till kommunen har överklagats till regeringen – två gånger.
Här backar vi bandet. Vid kommunfullmäktige sommaren 2021 antogs detaljplanen för nya fritidshus på västra Stenbacken och det blev grönt ljus för 16 nya fritidshustomter, en förtätning av området. Beslutet överklagades till mark- och miljödomstolen av Gabna sameby och två privatpersoner. Domstolen rev 2022 upp beslutet eftersom dåvarande kommunalråd Gunnar Selberg (C) ansågs jävig, när han deltog i beslutet samtidigt som han stod tvåa i tomtkön för fritidshus. Men då hade domen som gällde detaljplanen för Östra Stenbacken redan vunnit laga kraft. När den överklagades var nämligen inte jävsförhållandet känt.
– Pappa hade ställt mig i kön någon gång på 70-talet och det var väl det som blev anledningen, att jag stod så långt fram i kön. Min okunskap om det här och mitt dåliga minne tycker jag visar att jag inte är ett dugg jävig i frågan. Jag har stått i kön i 50 år och tänker inte kliva ur den för jag har inget större intresse av att bygga en stuga i Stenbacken, säger Gunnar Selberg om det idag.
Ångrar du att du inte tänkte på det tidigare?
– Jag ångrar det och givetvis har jag ett eget ansvar. Jag borde ha tänkt på det och det känns jättetråkigt så här efteråt. Men jag hoppas att det här går igenom någon gång och att Kirunabor som stått i kö nästan lika länge som jag får möjlighet att bygga ett fritidshus. Vi får väl se.
Gabna sameby hävdar att beslutet är byggt på jäv och de kräver att även domen om Östra Stenbacken upphävs – liksom kommunens detaljplan. De befarar mer störningar från skotrar och annat friluftsliv. I överklagan framhålls de kumulativa effekterna av olika exploateringar och att nya fritidshus därför skulle utgöra stor negativ påverkan på rennäringen.
När länsstyrelsen i oktober, för andra gången, beslutade i frågan med samma utgång så tog de inte ställning i frågan om jäv.
– Det hade kanske kunnat bli jäv här också, men det tillkom senare och vi tänker att regeringen får besluta. Vi tar inte hänsyn till det när domen har vunnit laga kraft, säger Maria Grahn vid länsstyrelsen.
Länsstyrelsen har alltså två gånger bestämt att de vill upplåta marken i Östra Stenbacken till Kiruna kommun. Första gången överklagade samebyn, varpå regeringen skickade tillbaka ärendet för omprövning eftersom länsstyrelsen inte tagit ställning till om störningarna innebär en avsevärd olägenhet för renskötseln.
Andra gången fattades ett beslut, efter ett möte i rennäringsdelegationen, med förändrade villkor om att den årliga intrångsersättningen till rennäringen höjs. Samtidigt avser länsstyrelsen att ta in 2,9 miljoner kronor i en engångsavgift, motsvarande en fjärdedel av Kiruna kommuns arrendeavgifter.
Samebyn överklagade igen.
Nu har länsstyrelsen tittat närmare på frågan om störningarna och enligt Maria Grahn tar den antagna detaljplanen hänsyn för att minska den negativa påverkan på rennäringen. En remsa på 100 meter vid Torneträsks strand ska ge renarna fri passage vid flytt och det ska vara glest mellan stugorna, som inte går att nå med bil eftersom det inte finns vägar. Samebyn hävdar att 100 meter är alldeles för lite.
Redan idag finns en camping i området som ska flyttas. Den ska få fler platser, men länsstyrelsens bedömning är att den nya placeringen ger färre störningsmoment när fritidsaktiviteterna samlas till en plats.
– Detaljplanen har vunnit laga kraft efter en överklagan, det är ett stort argument. Vi tycker också att vi med de här justeringarna i villkoren för avtalet har tagit hänsyn och att det bör vara positivt för rennäringen, säger Maria Grahn.
Vi har sökt samebyn för kommentarer, men talespersonen Karin K Niia avböjer och hänvisar till yttrandet till regeringen.
"Deras bedömning stämmer inte med forskningen och inte heller med renskötarnas erfarenhet. Så vad de bygger sin slutsats på är oklart", skriver hon i ett sms.
Nu ligger avgörandet hos regeringen, igen.