Vänsterledaren Jonas Sjöstedt hotar att fälla S/MP-regeringen om de går framåt med ändringar i strejkrätt och arbetsrätt. Torsdag den 2 maj kan förändringar i den lagstadgade strejkrätten gå upp i riksdagen. I Kiruna markerar Vänsterpartiet mot ordinarie samarbetspartners i Socialdemokraterna genom att inte gå med i förstamajtåget som de brukar.
– Lokalt sett har vi egentligen inget otalt med varandra utan har suttit i samverkan, säger Carolina Gustafsson, V-ordförande i Kiruna.
Men de föreslagna ändringarna i strejkrätten har alltså fått Vänterspartiet att se rödare än vanligt.
– Att komma med en sån här inskränkning 50 år efter Gruvarbetarstrejken är minst sagt osmakligt, menar Gustafsson.
Det rör sig om förändringar i lagen om strejkrätten vars uttalade syfte är att begränsa rätten till strejk på arbetsplatser som redan har ett etablerat kollektivavtal. Omfattande kritik har riktats mot lagstiftningen, bland annat från arbetsdomstolen som ansåg att exempelvis politiska strejker skulle bli olagliga.
Fackförbunden LO, TCO och Saco tillsammans med Svenskt Näringsliv står bakom förslaget och LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson menar att strejkrätten inte alls sålts ut, utan förändras så att fack som vill förhandla om ett nytt kollektivavtal men där förhandlingarna går i stå kan vidta stridsåtgärder i syfte att komma överens med arbetsgivare. Förutsatt att kraven förhandlats och framställds på förhand och inte förändras under strejken.
– Vi vill delta i ett 1 maj som på allvar uppmärksammar och stödjer alla löntagares förhållanden, säger Carolina Gustafsson som oroas att maktbalansen på arbetsplatsen skulle förskjutas ytterligare till arbetsgivarens fördel.
– Vad händer om arbetsgivaren bestämmer sig för att organisera om och ditt arbete inte längre är eftertraktat? Om du blir sjuk? Om du tycker att arbetsgivaren inte sköter sitt arbetsmiljöansvar? Då är organiserat politiskt arbete och starka fackförbund det som kan tillvarata dina intressen.
Istället ordnar Vänsterpartiet Kiruna en partipolitiskt obunden manifestation där fokus ligger på arbetsrättsliga sakfrågor och där enskilda politiska partier står i fokus.
– Vi försökte komma överens med S om att vi skulle delta tillsammans men de ville inte släppa S-loggan, säger Carolina Gustafsson men säger att mötet är öppet för alla.
– Jag vet att det mullrar även i S-leden i Kiruna även om ingen vill säga det rakt ut så jag hoppas att de kommer dit.
Just de exakta konsekvenserna av en lagändring är oklara och inte ens arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) sade, i en intervju med Ekot, sig kunna tolka lagens effekter utan menade att det måste göras av arbetsdomstolen i efterhand.
Mats Niemi är nytillträdd ordförande för Socialdemokraterna i Kiruna och känner inte till orsaken som Carolina Gustafsson uppgett till att V inte går med i tåget.
– För vår del kunde vi gått tillsammans, men de ville göra ett eget arrangemang och det kan de få göra om de vill såklart. Sen är de alltid välkomna tillbaka.
Bakgrunden är kritik mot inskränkt strejkrätt, vad tycker du om lagförslaget?
– Jag har inte satt mig in i den frågan så kan inte svara desto mer. Det är inget som vi diskuterat i partiet lokalt.