Strandade förhandlingar
Kirunabostäder vill höja hyran med totalt 7,9 procent under 2009. Förhandlingarna har strandat och parterna har begärt medling.Båda parterna är dock oroliga för det eftersatta underhållet och de höga värmekostnaderna.
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Husen är i stort behov av tilläggsisolering så att man kan få ned de osedvanligt höga uppvärmningskostnaderna.
Eftersatt underhåll
Kirunabostäders vd Tomas Eriksson uppger att uppvärmnings-el och fjärrvärme uppgår till 40 procent av de totala kostnaderna.
Eftersom lägenheterna är gamla och underhållet eftersatt går mycket pengar till reparationer. Bara vattenskadorna har kostat Kirunabostäder mellan sex och sju miljoner under året.
Tomas Eriksson bedömer att de årliga reparationskostnaderna snart kommer att passera kostnaderna för underhåll.
- Det innebär att vi får ägna oss åt att parera i stället för att agera. Det är mycket oroväckande och det här är en trend som vi måste bryta, säger han.
Prognosen är att Kirunabostäder kommer att göra ett minus på mellan tre-fyra miljoner i år. För att undvika ett underskott även nästa år ville Kirunabostäder göra en rejäl hyreshöjning.
Begärt medling
Utgångsbudet i förhandlingarna med Hyresgästföreningen, HGF, var 13,1 procent.
Förhandlarna från HGF kunde sträcka sig till en höjning på 3,3 procent från den 1 januari och ytterligare 2,0 procent från den 1 juli.
Enligt Tomas Eriksson skulle det ge ett underskott på 2,2 miljoner kronor och föreslog 5,3 plus 2,6 procent, det vill säga totalt 7,9 procent under året.
Där strandade förhandlingarna och nu har parterna begärt medling vid hyresmarknadskommittén.
Sten Fors, förhandlingschef vid Hyresgästföreningen, anser att det senaste budet ligger på tok för högt.
- Det är dubbelt så mycket jämfört med snittet i landet. Även hyresgästerna och vi är bekymrade över det eftersatta underhållet, men höjningen måste tas ut på ett antal år, säger han.
Sten Fors anser att Kirunabostäder måste få ned kostnaderna genom att rationalisera. Men det stora problemet är att man eldar för kråkorna.
Hög soliditet
- Kirunabostäder har en hög soliditet jämfört med andra bolag i liknande situation. Det är åt fanders att man sitter på pengarna när man behöver underhålla, säger han.
Tomas Eriksson säger att en översyn av bolaget pågår och att Kirunabostäder tvärtom har en låg soliditet, 10,8 procent jämfört med Topbostäder i Gällivare som ligger på 11,8 procent och riksgenomsnittet på 19,4 procent.
- Om vi satt på några pengar hade vi använt dem direkt till att sänka våra värmekostnader som är bland de högsta i landet. Detta rimmar tyvärr illa med den förhållandevis låga hyresnivå vårt bolag tar ut, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!