Stort skalv i Kirunagruvan – arbetsområden stängdes av

Under måndagsmorgonen inträffade ett stort skalv i Kirunagruvan. Två arbetsområden stängdes av i väntan på att de seismiska rörelserna i berget skulle avta.

Under måndag morgon inträffade ett skalv i gruvan i Kiruna. Epicentrum för skalvet var i höjd med gamla stadshustomten.

Under måndag morgon inträffade ett skalv i gruvan i Kiruna. Epicentrum för skalvet var i höjd med gamla stadshustomten.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna2021-09-13 15:49

Klockan 8.56 på måndag morgon inträffade ett skalv i gruvan som kändes ordentligt i de centrala delarna av Kiruna. Skalvet hade en magnitud på 1,6 efter LKAB:s egna lokala skala. 

Skalvet skedde på 938 meters avvägning, på hängväggen, alltså den delen av berget som lutar mot malmkroppen, inte på något produktionsområde. Epicentrum för skalvet var i höjd med gamla stadshustomten. 

– Två block är avstängda, block 12 och 15 har vi stängt av på grund av fortsatt seismisk aktivitet. Sedan ska det besiktas, säger Anders Lindberg, presschef LKAB. 

Block 12 och 15 är produktionsområden där det bryts malm. 

– Det fanns personal på plats, men skalvet skedde alltså ute i hängväggen, inte på produktionsområdena, säger Anders Lindberg. 

Skakningarna beror på att bergspänningen förändras när malmen plockas ut ur berget. 

– Det är något som vi försöker undvika, vi planerar brytningen, i vilken takt vi bryter i olika områden. Vi genomför också tester med att förspräcka berget genom att man borrar hål och pumpar in vatten under jättehögt tryck så att berget spricker upp så att spänningarna ska släppa innan vi går in och bryter. Det här gör vi forskning på som vi hoppas ska ge effekt längre fram. 

Det går inte att säga när skalven ska ske, de kan komma när som helst på dygnet. 

– Det är därför vi bergförstärker så mycket, vi sprutar betong på väggar och tak och sätter i bultar och stålnät för att se till att det inte ska lossna sten vid de här skakningarna. 

Vid 13.30 tiden var bergsmekanikerna på väg ut för att besikta områdena närmast skalvet för att se om det blivit några skador.  

Hur vanligt är det att ni stänger av arbetsområden efter ett skalv?

– Det händer och ibland händer det faktiskt redan innan skalvet inträffar, ibland kan vi se att det är en förhöjd aktivitet, att det börjar röra sig mer och kommer små skalv, som kanske inte känns men som ger utslag i systemet. Då kan vi stänga av ett område i väntan på att det ska lugna ner sig. Men i det här fallet såg vi aktiviteten först efter skalvet. 

Hur var det här skalvet i storlek om man jämför med tidigare skalv? 

– Det var ett stort skalv, men inte ett av de största. Gränsen för när vi går ut och informerar går vid 1,5, så 1,6 var inte jättehögt över den gränsen. 

Strax innan klockan 16 meddelade LKAB att besiktningen var färdig och inga skador rapporterade. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!